Skip to main content

Fottur fra Elafonisi til toppen av Pachnes

Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt

Velkommen til en spennende fottur som går fra Elafonisi i vest og østover langs kysten. Uken avsluttes med topptur til Pachnes, en av Kretas høyeste og flotteste fjelltopper. Turen byr på relativt store høydeforskjeller og passer for deg som er i god fysisk form og vant til å ferdes i krevende terreng.

Spennende program langs kysten og i fjellet

Ukens program starter med et besøk på Kretas vakreste strand, Elafonisi. Fra Elafonisi setter vi kursen videre mot Paleochora, en hyggelig kretisk småby, helt sørvest på Kreta.

De neste dagene vandrer vi østover i vakkert kystlandskap, først til Sougia, så videre til Agia Roumeli. Vi besøker også oldtidsbyen Lissos der restene etter Asklipeions tempel er et av flere høydepunkter.

Senere i uken setter vi kursen opp på fjellet der vi skal besøke to tradisjonelle landsbyer, Aradena og Anopolis. Aradena ble fraflyttet etter en vendetta på slutten av 40-tallet, mens Anopolis i dag er et fullt levedyktig jordbrukssamfunn beliggende på cirka 600 m.o.h.

Ukens absolutte «godbit» er toppturen til Pachnes, 2.453 meter over havet. Det er ikke tid nok i programmet til å gå hele veien opp fra kysten til Pachnes, derfor må vi ty til litt «juks». Fra Anopolis og inn i høyfjellet går turen med bil, men de siste to timene opp mot toppen, går turen til fots. Og der oppe på Kretas «tak» venter bonusen. Vi håper på klarvær og fantastisk utsikt i alle himmelretninger. Men vi har ingen værgaranti, og blir det dårlig vær i fjellet og det ikke er mulig å ta turen dit, legger vi opp til en alternativ turen denne dagen.

Denne uken skal vi bo i flere ulike landsbyer, både ved kysten og i fjellet. De fleste dagene er det fine forhold for deg som setter pris på gode bademuligheter.

Sprek nok

Vi ønsker at alle våre turdeltakere skal komme på en tur der de opplever fysisk mestring. På fotturene opererer vi derfor med fire ulike vanskelighetsgrader/prikker som skal gi en pekepinn på nivået på de aktuelle turene. Du kan lese mer om de ulike nivåene ved å klikke her.

Denne aktuelle turen er klassifisert som Nivå 3, og er av de mer krevende av våre fotturer på "mellomnivå". 

"Turer klassifisert under denne kategorien har en eller to spesielt krevende dagsetapper. Det kan være en dagsetappen med effektiv gåtid 8 - 10 timer og kan inkludere krevende terreng, mye stein, stigninger (opp og/eller ned) på tilsammen 1.500 høydemeter. Øvrige dager vil etappene være enklere, som en tur på Nivå 2. 
For å delta på en tur klassifisert på Nivå 3, må du ha god kondisjon og kapasitet til å gjennomføre de mest krevende dagsetappene i et jevnt og godt tempo. Du bør ikke ha problemer med knær eller rygg."

Dagsprogram

Lørdag: Ankomst Chania

Etter ankomst til Chania flyplass, reiser hver enkelt inn til hotellet i Chania sentrum der Rundtomkring sin turleder venter. Reisemåte er enten flybuss (3 euro) eller taxi (25 euro).

Om kvelden samles vi på en lokal taverna for litt mat og en «bli-kjent»-prat.

Busstur cirka 25 minutter
Overnatting i Chania

Søndag: Elafonisi til Paleochora

Vi starter turen på en av Europas vakreste strender, Elafonisi, viden kjent for sin rosa sand.

Herfra går vi langs kysten i retning Paleochora. Turen byr på storslått natur med flere fine badeviker, og ikke minst en flott pinjeskog.

Ved kirken Agios Ioannis åpner det seg vidstrakt utsikt i alle retninger. Her er det perfekte sted for å innta dagens lunsj.

Tidlig på ettermiddagen ankommer vi Krios Beach. Her blir vi hentet med bil og kjørt til hotellet i Paleochora.

Denne turen kan oppleves mer krevende enn de 10 kilometerne skulle tilsi, både på grunn av at det er mye kvasse steiner på stien samt at vi går i et område som er svært eksponert for sol.

Turens lengde er 10 kilometer/4,5 timer
Terrenget er lett kupert med krevende sti
Overnatting i Paleochora

Mandag: Paleochora til Sougia

Tidlig mandag morgen forlater vi Paleochora og setter kursen mot Sougia.

Første del av turen går langs havet og fortsetter så på fin sti opp fjellsiden og over en frodig høyslette. Fra høysletten følger vi stien ned i oldtidsbyen Lissos. Her kan vi utforske gamle ruiner, blant annet restene etter tempelet Asklepieion og flere romerske graver.

Etter lunsj på stranden i Lissos, fortsetter vi opp i høyden til en nok en høyslette, før vi går løs på dagens siste etappe ned den vakre Selinoukløften.

Turens lengde er 17 kilometer/5 timer
Terrenget er lett kupert med to stigninger – 450 meter totalt
Overnatting i Sougia

Tirsdag: Fridag i Agia Roumeli

Etter frokost setter vi oss på fergen til Agia Roumeli der vi legger opp til fridag eller tur i nærområdet for de som ønsker det.

Området rundt Agia Roumeli byr på flere fine fotturer, slik som tur inn i Samariakløften eller tur opp i fjellsiden der det ligger to fine festninsverk med nydelig utsikt over Agia Roumeli og det Lybiske hav.

Overnatting i Agia Roumeli

Onsdag: Agia Roumeli til Anopolis

Vi pakker ut fra hotellet i Agia Roumeli og setter kursen mot Anopolis, en fin liten fjellandsby som ligger på 550 meters høyde.

Vi starter dagens tur med følge kysten et par timer før vi etterhvert setter opp i høyden, mot Sellouda, cirka 500 m.o.h. Sellouda er et av de fineste stedene vi vet om, og her unner vi oss en god pause for å nyte utsikten.

Fra Sellouda følger vi en gammel ferdselsvei over fjellet og ned i Aradenakløften. Vi følger kløften opp til landsbyen Aradena og videre i retning Anopolis.

Turen byr på flott og variert kyststi, storslått fjellandskap og en en av Kreta vakreste og mest uberørte kløfter.

Turens lengde er 15 kilometer/6 timer
Terrenget er noe krevende med to stigninger hver på cirka 500 meter
Overnatting i Anopolis

Torsdag: Topptur til Pachnes

Denne dagen skal vi bokstavelig talt «toppe» ukas opplevelser med topptur til Pachnes, 2.453 moh.

Etter frokost vil vår venn, Konstantinos, transportere oss på pick-up inn i høyfjellet, helt til veis ende. Herfra går vi til fots opp til toppen av Pachnes, cirka to times marsj.

Er været bra, spiser vi medbrakt matpakke på toppen mens vi feirer oss selv og nyter utsikten. Så går turen samme vei tilbake der pick-up`en venter på oss.

Vel nede i Anopolis stopper vi for litt lett mat og forfriskninger før vi tar beina fatt og går ned fjellet til Loutro.

Turens lengde er 7-8 kilometer/5 - 6 timer
Overnatting i Loutro

Fredag: Rundtur fra Loutro via Livaniana

Etter frokost legger vi ut på tur i et vakkert og variert landskap.

Vi setter kursen mot Livaniana, en fraflyttet landsby i fjellet ovenfor Loutro. Her kan vi nyte en fantastisk utsikt utover det Libiske hav før vi fortsetter ned den vakre Aradenakløften mot Marmara Beach. Kanskje får vi tid til lunsj på Marmara før vi setter kursen tilbake til Loutro.

Vi reiser med ferge til Sfakia der buss til Chania venter.

Om kvelden møtes vi til middag på en hyggelig restaurant i Chania.

Turens lengde er 11 kilometer/4 timer
Terrenget er lett kupert med høyeste punkt 250 meter
Overnatting i Chania

Lørdag: Hjemreise

Etter frokost avslutter vi ukens program. Resten av dagen er til fri disposisjon fram til deltakerne returnerer til Norge.

Utsjekking fra hotellet innen kl. 12:00.

Det tas forbehold om endringer i programmet!

Pakkeliste

Hva skal du ha med – og hvordan pakke?

Når det gjelder bagasje og utstyr den uken vi er på tur, gjelder prinsippet om ikke å ta med for mye. Vi arrangerer bagasjetransport mellom de ulike overnattingsstedene, men ber deg likevel å pakke lett og smart, og kun ett kolli (koffert/bag etc.) per person.

De dagene vi er ute på tur, er antrekket shorts, t-skjorte og solhatt/caps. Om kveldene spiser vi middag utendørs, gjerne iført turbukse og fleecejakke/lett dunjakke. Siste dagen i Chania, kan det være greit å ha fine med «byklær».

Godt skotøy er en forutsetning for en vellykket tur. Vi anbefaler en lett fjellskol med god ankelstøtte og solid såle. Skoene må være godt brukt/inngått før du legger på tur. Vi skal vandre i til sammen seks dager, og ingenting er mer ødeleggende enn vonde gnagsår.

Et godt råd er å ta med et par lette joggesko i tillegg til turskoene. Disse kan være gode å bytte til i tilfelle såre bein. Joggesko er også fint å ha på ettermiddag og kveld.

Forslag til innhold i bagen

 • Dagstursekk– for å bære vann, litt mat og badetøy
 • Drikkepose for vann er veldig praktisk, og også mer miljøvennlig enn engangsflasker som selges på butikken
 • Lyse, lette turklær (shorts og t-skjorte)
 • Bukse og lett akke/tynn dunjakk/ull til kvelden – Selv om det er varmt om dagen, kan det kan være kjølig på kvelder og netter
 • Lett/tynn vindjakke
 • Badetøy og lettørket håndduk for strandbruk
 • Hodeplagg/caps for å beskytte hodet mot sterk sol er viktig
 • Solkrem
 • Porsjonspakker med energidrikk/energitabletter, kan være til god hjelp i varmen. Må inneholde salt og energi, ikke koffein. Kan kjøpes på sportsbutikk i Norge
 • Personlig førstehjelpsutstyr – Gnagsårplaster, paracet etc.
 • Myggmiddel (Det kan være enkelte lokale forekomster av mygg)
 • Vaskemiddel for å skylle opp klær underveis
 • Solbriller og kamera
 • Hodelykt eller lommelykt. Husk batterier
 • Reisesyketabletter anbefales for deg som lett blir bilsyk på svingete veier

Flybilletter

Flybilletter fra Norge til Chania, Kreta, er ikke inkludert i pakkereisen, og må ordnes av den enkelte reisende.

Rundtomkring kan være behjelpelig med å finne passende flybilletter. Ta kontakt med Ninette på telefon 91819937 for mer informasjon.