Skip to main content

Fottur i høyfjellet på Kreta

Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt

Dette er vår mest spektakulære fottur og passer for deg som ønsker ekstra utfordringer og er vant til å ferdes i krevende terreng med store høydeforskjeller. Turen byr på overnatting i høyfjellet, topptur til Pachnes, vakre kløfter og Kretas mest storslåtte kystvandring. Turen er noe krevende, men absolutt verd innsatsen!

Variert fottur høyt til fjells og langs kysten

Fra høysletten Omalos, fører en fin, men bratt sti, oss inn i et storslått og variert fjellandskap der vi skal vandre i to dager. Første mål er Katsiveli, en flott turisthytte der vi skal tilbringe natten. Dagen etter fortsetter vi vandringen videre inn i et spennende landskap stort sett bestående av fjellørken. Hvis være tillater det, legger vi turen om Lefka Oris høyeste topp, Pachnes, før vi setter kursen ned mot landsbyen Anopolis.

De neste dagene fortsetter vi turen i et spennende kulturlandskap, gjennom Aradenakløften, og videre ned til kysten. Etter en hviledag, fortsetter vi videre vestober i retning Sougia, langs Kretas vakreste og mest uberørte kyststi.

Denne uken får du oppleve noe av det mest uberørte Kreta har å by på. Til tross for store høydeforskjeller og lange dagsetapper, tror vi du vil erfare at turen er verd strevet.

De tre første dagene må du bære din egen ryggsekk med sovepose, klær og proviant. Forøvrig vil det bli arrangert bagasjetransport.

Hva sier kundene?

"Ninette og Odd Gunnar i Rundtomkring serverer en ukelang drømmegavepakke; hver dag, fra morgen til kveld. Selv er de er profesjonelle, uformelle, omsorgsfulle og humørfylte; gjør enkle gleder store langs hele veien! Skaper god stemning, ser og treffer den enkelte der den er. Fra vi ble møtt på flyplassen med en klem, tatt med til nøye utvalgte overnattingssteder, ofte familiedrevne – der vi ble innlemmet i et stort, hjertelig fellesskap. Deres venner ble fort våre!"

Cathrine Egeness, sosiolog og spes. i psykomotorisk fysioterapi, MNFF, Sandnessjøen

Hele reisebrevet fra Cathrine kan du lese ved å klikke på denne lenken 

 

 

Sprek nok

Vi ønsker at alle våre turdeltakere skal komme på en tur der de opplever fysisk mestring. På fotturene opererer vi derfor med fire ulike vanskelighetsgrader/prikker som skal gi en pekepinn på nivået på de aktuelle turene. Du kan lese mer om de ulike nivåene ved å klikke her.

Denne aktuelle turen har fire prikker, og er vår mest utfordrende tur.

"For å få fullt utbytte av denne uken må du ha god kondisjon og kunne bevege deg i mer krevende terreng. Dagsetappene varierer fra fire til ti-tolv timers effektiv gange, og kan innehold store høydeforskjeller (inntil 2.000 meter). Du bør ikke ha problemer med knær eller rygg, og du må føle deg trygg også på luftige partier. Du må på enkelte turer ha erfaring med å bære ryggsekk på 10 – 15 kilo."

Dagsprogram

Lørdag: Ankomst Chania

Ankomstdagen reiser vi samlet fra Chania flyplass (etter flyankomst fra Oslo kl 19:10) til Omalos, en høyslette som ligger på 1.200 meters høyde.

Om kvelden er det tid for middag og gjennomgang av ukens program.

Busstur 1,5 timer
Overnatting på Omalos

Søndag: Vandring i høyfjellet mot Kallergi

Dagens vandring starter ved inngangen til Samariakløften, og går på fin sti opp mot turisthytten Kallergi. Her stopper vi for å nyte en fantastisk utsikt over Samariakløften.

Turen fortsetter opp i fjellet, Lefka Ori, først på grusvei, senere på sti. Landskapet er karrig med masse stein, samtidig som det er storslått og vakkert. Underveis passerer vi flere gjeterhytter.

Høyeste punkt er Melidao, som ligger på tett over 2.000 meter.

Målet for dagens vandring er «turisthytten» Katsiveli, der vi skal tilbringe natten. Her tilbereder vi egen middag og spiser under åpen himmel.

Turens lengde er 15 kilometer/cirka 8,5 timer
Terrenget er kupert med til store høydeforskjeller. Melindaou er høyeste punkt, 2.050 m.o.h.
Overnatting på Katsiveli 1.938 m.o.h.

Mandag: Topptur til Pachnes

Etter tidlig frokost fortsetter turen ut i et vakkert fjellandskap i retning Pachnes.

Pachnes er med sine 2.453 meter et av Kretas høyeste fjell. Dersom været tillater det, legger vi turen til toppen. I klarvær kan vi nyte en fantastisk utsikt i alle himmelretninger.

Fra Pachnes fortsetter turen i et sterkt fallende terreng i retning den tradisjonelle fjellandsbyen Anopolis, som er målet for dagen. Naturen endrer seg fra spektakulært månelandskap til vakker og frodig sypress- og pinjeskog. Underveis går vi et vell av vårblomster. Denne turen er svært vakker!

Turens lengde er cirka 20 kilometer/8 timer
Terrenget er til dels sterkt fallende fra 1.938 m.o.h. til 550 m.o.h.
Overnatting i Anopoli
s

Tirsdag: Aradenakløften

Denne dagen setter vi kursen mot Agia Roumeli, landsbyen som ligger i enden av Samariakløften.

Turen starter i et vakkert og variert kulturlandskap oppe i fjellet. Vi går via den «ville» Aradenakløften. Etter et par timers vandring ser vi endelig havet, og vi kan skimte Agia Roumeli i det fjerne. Vi følger en gammel ferdselsvei, kalderimi, ned mot kysten og stranden Agios Pavlos. Her stopper vi for lunsj og ukens første svømmetur!

Turen videre følger kysten til Agia Roumeli, 1,5 timers vandring.

Turens lengde er 15 kilometer/6 timer
Terrenget er flatt før det faller bratt mot havnivå
Overnatting i Agia Roumeli

Onsdag: Fridag i Agia Roumeli

Dagen er til fri disposisjon, enten du ønsker å slappe av på stranden eller du er klar for en ny vandretur. Området rundt Agia Roumeli byr på flere turmuligheter, blant annet en tur inn i den kjente Samariakløften.

Det kan også by seg en mulighet for å teste kajakkpadling. 

Overnatting i Agia Roumeli

Torsdag: Vakker kystvandring til Sougia

Dagens vandring går i et variert og storslått kystlandskap – et av de vakreste på Kreta.

Turen starter med bratt stigning opp mot dagens høyeste punkt, 500 meter over havet. Herfra kan vi nyte en fantastisk utsikt over det Libiske hav før vi fortsetter i kupert terreng mot Domata Beach.

Turen videre følger kysten mot Tripiti, en liten idyll ved havet. Herfra er det fire timers vandring til Sougia, som målet for dagens tur.

Dagens vandring er i det hele tatt en av de vakreste og mest storslåtte på Kreta, men vurderes samtidig som en av de mest utfordrende vandreturene. Turen er ikke teknisk veldig krevende, men den er lang med mye opp og nedstigninger, og er i tillegg svært eksponert for sol.

Turens lengde er 22 kilometer/10 timer
Terrenget er kupert, med høydeforskjeller på inntil 500 meter.
Overnatting i Sougia

Fredag: Fridag i Chania

Fredag morgen tar vi det rolig og kjenner på om beina klarer en kort vandretur i nærområdet.

Etter lunsj  setter vi oss på bussen som tar oss til Chania, cirka to timers kjøring. Om kvelden samles til middag i gamlebyen.

Overnatting i Chania

Lørdag: Hjemreise

Etter frokost avslutter vi ukens program, og dagen er til fri disposisjon fram til deltakerne reiser til flyplassen for retur til Norge.

Utsjekking fra hotellet innen kl. 12:00.

Det tas forbehold om endringer i turprogrammet.

Pakkeliste

Klær og utstyr

Grunnutrustningen når vi er ute og går, er følgende:

 • Gode inngåtte fjellsko med god ankelstøtte – Skoene må være «gamle» og godt brukt før du reiser fra Norge. 
 • T-skjorte
 • Langermet genser/tynne jakke/dunjakke
 • Lett vindjakke – Viktig, det kan være sterk vind i høyden!! Det kan være svært kjølig så høyt til fjells.
 • Shorts (tips: zip-off-buske)
 • Løshals, lue og hansker
 • Caps/solhatt

Innhold i ryggsekken

 • Lett sovepose
 • Tynt ullundertøy
 • Undertøy og sokker
 • To t-skjorter
 • Tynn dunjakke/evt. annen jakke
 • Hodelykt/lommelykt – Husk nye batterier!
 • Lett håndduk (for eksempel et halvt «slitt» laken)
 • Ekstra skopar – Et par joggesko er gode å bytte til i tilfelle såre bein.
 • Eventuelt vandrestaver for avlastning når vi går i krevende terreng
 • Gode solbriller
 • Personlig førstehjelpsutstyr – Compeed/en ispose/smertestillende etc.
 • Turkopp, fat og bestikk
 • Energidrikk/tabletter med ekstra salter, men uten koffein. Kan brukes forebyggende eller om du går tom for energi. Energidrikken kjøpes på sportsbutikk.
 • Frokostbarer etc.
 • Badetøy (Kan evt. sendes – se mer informasjon senere)
 • Vaskemiddel/Nylonvask for å skylle opp klær (Kan eventuelt kjøpes i Agia Roumeli)

I tillegg til det som er listet opp ovenfor, kommer det fort på et kilo ekstra i form av kamera, solkrem, toilettsaker (husk små forpakninger av shampoo etc.), gnagsårplaster etc.

Forberedelser til to dager i høyfjellet

 • Hotellet på Omalos tilbereder lunsjpakker for første vandredag
 • Vann til første vandredag ordnes på Omalos (kranvann eller flaskevann)
 • Deltakerne må selv ordne med tilstrekkelig mat til mellommåltider (energibarer etc.) første vandredag , samt frokost, lunsj og mellommåltider andre vandredag. Dette må handles inn i Norge før avreise.
 • Rundtomkring handler inn matvarer for tilberedning av felles middag første vandredag
 • Andre vandredag spiser vi middag på taverna i Anopolis

Turisthytten Katsiveli

Kalsiveli ligger inne i Lefka Ori, på rundt 2.000 meters høyde. Hytten er utstyrt med sengebrisker med madrasser og pledd. Pleddene var rene og «fluffy» da vi var der sist, høsten 2017.

Hytten har ikke oppvarming, men det er vanligvis ikke noe problem da utetemperaturen ikke er spesielt lav i september. I tillegg er vi er ganske mange som skal bo sammen.

Det er tilgang på drikkevann på hytten. Varm mat tilberedes på gassovn

Bagasjetransport 

Klær og utstyr som du ikke trenger de dagene vi er inne i fjellet, kan sende fra Omalos til Agia Roumeli, dit vi ankommer tirsdag. Dette må pakkes i egen bag, og er begrenset til ett kolli per person.

…. og til slutt

«Kveldsantrekket» de dagene vi er på tur, er uformelt. En lett turbukse og eventuelt en tynn genser eller jakke fungerer fint!

Når vi på slutten av uken kommer tilbake til Chania, kan det være greit å ha rene «byklær».

Flybilletter

Flybilletter fra Norge til Chania, Kreta, er ikke inkludert i pakkereisen, og må ordnes av den enkelte reisende.

Rundtomkring kan være behjelpelig med å finne passende flybilletter. Ta kontakt med Ninette på telefon 91819937 for mer informasjon.