Skip to main content

Lett og fin fottur langs kysten

Fullt
Fullt

Dette er en flott fottur som over flere år har vært et fast og populært innslag i turprogrammet vårt. Turen passer for deg som foretrekker relativt korte dagsetapper og ikke så store stigninger. Til tross for dette, er denne turen vel så fin som våre øvrige fotturer. Vi gjør vi oppmerksom på at turen kan inneholde enkelte luftige partier.

En lettere fottur mellom små landsbyer

Dette ukeprogrammet passer godt for vanlige mosjonister og de som ønsker å ha litt tid til å studere blomster- og fuglelivet langs ruta.

Turene er satt sammen av relativt korte dagsetapper. Det er lite oppstigninger langs ruten, men to turer har nedstigning på cirka 600 - 700 meter, begge på fin sti.

På denne fotturen overnatter vi i de små kystbyene Sougia, Agia Roumeli oo.g Loutr. Vi tar dagsturer i nærområdet, blant annet til oldtidsbyen Lissos, ned den frodige Agia Irini-kløften samt en tur ut på den greske landsbygda. Vi tar også turen fra Loutro til Agia Roumeli, en av de vakreste kystvandringene på Kreta.

Underveis på turen blir vi tatt varmt imot av våre greske venner. Overalt der vi ferdes er det fine forhold for forfriskende bad i det vakre Middelhavet.

Støttetransport

Dersom det viser seg at noen får behov for alternativ transport for å komme i mål med dagens tur, vil vi, så langt det er mulig, tilrettelegge for dette. Slik transport utenom fastsatt program, betales av den enkelte. 

Sprek nok

Vi ønsker at våre turdeltakere skal komme på tur der de opplever fysisk mestring. På fotturene opererer vi derfor med fire ulike vanskelighetsgrader/prikker som skal gi en pekepinn på nivået på de aktuelle turene.

Denne turen er kategorisert som Niva 1, og er blant våre letteste fotturer. Du kan lese mer om Nivå/Vanskelighetsgrad ved å klikke her.

"Turene under denne kategorien går i relativt lett terreng uten mye stigning, og dagsetappene strekker seg normalt til maksimalt fire timer effektiv gåtid. For å delta på denne turen, må du være vant med å ferdes ute i naturen, og du må ha normal kondisjon og god balanse. Du må også ha kapasitet til å gjennomføre vandringer over flere dager. Enkelte etapper kan oppleves som ubehagelig for deg som sliter med høyder. Det er viktig å merke seg at vi setter sikkerhet framfor alt, og ikke legger turer i områder som vi opplever som utrygge".

Dagsprogram

Lørdag:  Ankomst

Vi arrangerer felles transport fra Chania flyplass til Sougia, senest etter Norwegian sin flight fra Oslo kl 19:10.

Vel framme i Sougia, er det tid for et lett kveldsmåltid og litt "bli kjent"-prat.

Busstur 2 timer
Overnatting i Sougia

Søndag: Oldtidsbyen Lissos

Ukens første fottur går til oldtidsbyen Lissos.

Fra Sougia følger vi den frodige Selinoukløften et stykke før stien slynger seg opp til en høyslette, cirka 250 meter over havet. Herfra har vi en fantastisk utsikt over oldtidsbyen Lissos, som er målet for dagens tur. I Lissos kan vi utforske gamle ruiner, deriblant restene etter tempelet Asklepieion og flere romerske graver. Vi spiser medbragt lunsj og tar kanskje en svømmetur før vi returnerer samme vei tilbake Sougia.

Turens lengde er 6 kilometer/cirka 3 timer
Terrenget er stigende/fallende fra havnivå til 250 m.o.h.
Overnatting i Sougia

Mandag: Fra Omalos til Sougia via Agia Irini-kløften

Etter tidlig frokost, setter vi oss på bussen som bringer oss til fjells. Turen starter vest for Omalos, på cirka 1.000 meters høyde, og går gjennom vakkert kulturlandskap i retning Agia Irini-kløften.

Agia Irini-kløften kalles ofte for «lillebroren» til den mer kjente Samariakløften. Samariakløften er kanskje mer storslått, men Agia Irini-kløften er til gjengjeld mer "trolsk" og mindre tilrettelagt, noe som gjør kløften til en veldig fin opplevelse.

Vi avslutter turen med lunsj på tavernaen i enden av kløften. Turen videre til Sougia går med buss/taxi.

Turens lengde er 10 kilometer/cirka 4 timer
Terrenget er fallende med cirka 750 meter.
Overnatting i Sougia

Tirsdag: Fridag i Agia Roumeli

Vi sjekker ut av hotellet i Sougia og tar morgenfergen til Agia Roumeli, en hyggelig liten landsby helt uten veiforbindelse.

Dagen er til fri disposisjon, enten du ønsker å slappe av på stranden eller du er klar for en kort fottur i nærområdet.

Området rundt Agia Roumeli byr på flere turmuligheter, blant annet Samariakløften og to venetianske festninger som ligger fint til oppe i høyden.

Overnatting i Agia Roumeli

Onsdag: Agia Roumeli - Loutro

Dagens vandretur går i variert terreng langs kysten. Vi følger stien gjennom pinjeskog, forblåste klipper og gammelt kulturlandskap før vi tidlig på ettermiddagen ankommer Loutro.

Turen byr på flere fine badestrender, blant annet Marmara Beach. Her kan vi ta et bad, svømme i grotter og spise lunsj på "verdens beste" strandraverna.

Denne dagsetappen er noe lenger enn det som er vanlig for en Nivå 1-tur. Turen kan, dersom noen ønsker det, kortes ned ved å ta taxibåt det siste stykket fra Marmara til Loutro.

Turens lengde er 15 kilometer/5 timer
Terrenget er lett kupert med høyeste punkt 125 meter
Overnatting i Loutro

Torsdag: Rundtur fra Loutro via Sfakia og Anopolis

Vi starter dagens utflukt med ferge fra Loutro til Hora Sfakion, og videre med bil til Anopolis. I Anopolis stopper vi for å se oss om og kanskje besøke en lokal taverna.

Turen videre til Loutro går til fots. Vi stopper ved kapellet Agia Ekaterini, for å nyte en fantastisk utsikt utover det lybiske hav. Utsikten følger oss videre på turen, langs en gammel ferdselsvei som slynger seg i sikk-sakk ned fjellsiden.

Turens lengde er 5 kilometer/2,5 timer
Terrenget er fallende fra 650 m.o.h., og til havnivå
Overnatting i Loutro

Fredag: Loutro - Sfakia

Ukens siste fottur går går i vakkert kystlandskap mellom Loutro og Sfakia.

Turens høydepunkt er den flotte badestranden Glyka Nera, eller Sweet Water Beach, som vi norske kaller den.

De som ønsker en fridag, kan velge å ta ferge til Sfakia i stedet for å gå kyststien fra Loutro.

Fra Sfakia reiser vi med buss til Chania der vi skal bo siste natten. Om kvelden er vi klar til avskjedsmiddag på en hyggelig taverna i gamlebyen.

Turens lengde er 6 kilometer /2 timer
Terrenget er lett kupert med høyeste punkt 100 meter
Overnatting i Chania

Lørdag: Hjemreise

Etter frokost avslutter vi ukens program, og deltakerne kan disponere dagen fritt.

Kanskje blir det tid til en bytur eller en tur på stranden før den enkelte reiser til flyplassen med flybuss eller drosje?

Det tas forbehold om endringer i programmet!

Pakkeliste

Hva skal du ha med – og hvordan pakke?

Når det gjelder bagasje og utstyr den uken vi er på tur, gjelder prinsippet om ikke å ta med for mye. Vi arrangerer bagasjetransport mellom de ulike overnattingsstedene, men ber deg likevel å pakke lett og smart, og kun ett kolli (koffert/bag etc.) per person.

De dagene vi er ute på tur, er antrekket shorts, t-skjorte og solhatt/caps. Om kveldene spiser vi middag utendørs, gjerne iført turbukse og fleecejakke/lett dunjakke. Siste dagen i Chania, kan det være greit å ha fine med «byklær».

Godt skotøy er en forutsetning for en vellykket tur. Vi anbefaler en lett fjellskol med god ankelstøtte og solid såle. Skoene må være godt brukt/inngått før du legger på tur. Vi skal vandre i til sammen seks dager, og ingenting er mer ødeleggende enn vonde gnagsår.

Et godt råd er å ta med et par lette joggesko i tillegg til turskoene. Disse kan være gode å bytte til i tilfelle såre bein. Joggesko er også fint å ha på ettermiddag og kveld.

Forslag til innhold i bagen

 • Dagstursekk– for å bære vann, litt mat og badetøy
 • Drikkepose for vann er veldig praktisk, og også mer miljøvennlig enn engangsflasker som selges på butikken
 • Lyse, lette turklær (shorts og t-skjorte)
 • Bukse og lett akke/tynn dunjakk/ull til kvelden – Selv om det er varmt om dagen, kan det kan være kjølig på kvelder og netter
 • Lett/tynn vindjakke
 • Badetøy og lettørket håndduk for strandbruk
 • Hodeplagg/caps for å beskytte hodet mot sterk sol er viktig
 • Solkrem
 • Porsjonspakker med energidrikk/energitabletter, kan være til god hjelp i varmen. Må inneholde salt og energi, ikke koffein. Kan kjøpes på sportsbutikk i Norge
 • Personlig førstehjelpsutstyr – Gnagsårplaster, paracet etc.
 • Myggmiddel (Det kan være enkelte lokale forekomster av mygg)
 • Vaskemiddel for å skylle opp klær underveis
 • Solbriller og kamera
 • Hodelykt eller lommelykt. Husk batterier
 • Reisesyketabletter anbefales for deg som lett blir bilsyk på svingete veier

Flybilletter

Flybilletter fra Norge til Chania, Kreta, er ikke inkludert i pakkereisen, og må ordnes av den enkelte reisende.

Rundtomkring kan være behjelpelig med å finne passende flybilletter. Ta kontakt med Ninette på telefon 91819937 for mer informasjon.

Kart