Skip to main content

Fottur på La Gomera

La Gomera er kjent for sitt spesielle plystrespråk, lange svarte lavastrender og en natur som kan ta pusten fra enhver. I tillegg byr øya på hundrevis av kilometer med turstier og et behagelig klima året rundt. Og trives du i litt uformelle omgivelser, og med innslag av «gamle» hippier, er dette stedet for deg.

Om La Gomera

La Gomera er en av de minste Kanariøyene. Og med sin beliggenhet langt ute i havet og uten internasjonal flyplass, har øya fortsatt en svært begrenset turistindustri. Her hersker en avslappet atmosfære uten støy fra barer eller nattklubber. Er vi heldige, kan vi kanskje oppleve en spontan trommekonsert på stranden.

I tillegg til de lokale, vil vi i hovedsak møte andre fotturister samt en og annen «overvintret» hippie. Det finnes faktisk en uskreven regel blant La Gomera-fans om ikke å fortelle om øya, eller som de sier «Måtte himmelen forby at de barbariske hordene på Tenerife invaderer denne fredfulle øya».

Da vi valgte La Gomera som reisemål, var det i første rekke på grunn av alle de fantastiske fotturene denne øya har å by på. Men vi falt også for den avslappede og uformelle atmosfæren samt det gunstige klimaet som gir oss en smak av sommer også når det er vinter i Norge.

Fotturer på La Gomera

La Gomera er en liten øy, fasongen er nesten trill rund, og midt på øya finner vi nasjonalparken Garajonay. Garajonay står på UNESCOs liste over verneverdige områder og er en av Europas siste urskoger. Under tåketeppet vokser den unike røsslyngen og de imponerende laurbærtrærne med lange, grønne skjegg som gir skogen en nærmest trolsk stemning.

De fleste fotturene går i nasjonalparken og i områdene rundt. For å komme til eller fra turområdene, må vi gjerne reise med buss til eller fra Valle Gran Rey. Vi har denne gang leid en egen buss kjører oss fra hotellet og til turstart. Enkelte dager fører turstien oss helt tilbake til Valle Gran Rey, andre dager benytter vi buss også på returen.

Med egen buss kommer vi raskt og effektiv ut til turområdene. Bussturen vil stort sett ta mellom 30 og 45 minutter.

Hvor skal vi bo under oppholdet på La Gomera?

Denne uken skal vi bo fast sørvest på øya, i Valle Gran Rey. Her er det lange, svarte lavastrender og en badetemperatur som holder minst 20 grader året rundt.

I dag er Valle Gran Rey et lite tettsted som i stor grad lever av fotturistene, mens det fra slutten av 60-tallet var et senter for hippiekulturen på øya. Byen bærer ennå preg av hippietiden, noe som vi vil se under oppholdet.

Hva sier kundene?

Sissel Isaksen og Thomas Landvik, gjester på Rundtomkring sin reise til La Gomera januar 2019:

«Vårt første møte med La Gomera skulle vise seg å bli en positiv overraskelse. En grønn og frodig øy med spennende fjellpartier, små og koselige landsbyer med fargerike hus, og ikke minst merkede turstier på kryss og tvers over hele øya. At det blir flere turer i regi av Rundtomkring er vi også helt sikre på. Men det kan bli vanskelig å velge reisemål, Kreta eller La Gomera. Så da sier vi like gjerne ja takk, begge deler!»

Du kan lese hele reisebrevet til Sissel og Thomas ved å klikke her

Pris og betingelser

Prisen per person i tomannsrom og inkl fly fra Oslo er kr 16.250.

Hva inngår i prisen

Prisen inkluderer:

 • Fly Oslo – Tenerife Sør tur/retur, innsjekket bagasje samt mat på flyet.
 • Transfer fra Tenerife Sør til Valle Gran Rey
 • Overnatting i delt tomannsrom eller leilighet ved stranden i Valle Gran Rey
 • Halvpensjon, d.v.s. frokost og middag alle dager. En valgfri drikke til middag er inkludert
 • Daglig fotturprogram, inkludert egen buss som frakter oss ut til turområdene

Hva inngår ikke i prisen

 • Enkeltrom. Et begrenset antall enkeltrom kan skaffes forutsatt ledig kapasitet, tillegg kr 3.000.
 • Lunsj. Vi spiser gjerne lunsj når vi er ute på tur, på en vandrekafe eller en lokalt spisested. Alternativt kjøper vi inn mat/drikke på lokalbutikken før avreise
 • Drikke til middag/kveldsmåltid utover en valgfri drikke
 • Tips på restauranter
 • Reiseforsikring

Sprek nok

Vi ønsker at alle våre turdeltakere skal komme på en tur der de opplever fysisk mestring. På fotturene opererer vi derfor med fire ulike vanskelighetsgrader/prikker som skal gi en pekepinn på nivået på de aktuelle turene. Du kan lese mer om de ulike nivåene ved å klikke her.

Denne aktuelle turen er klassifisert som Nivå 3, og er av de mer krevende av våre fotturer på "mellomnivå". 

"Turer klassifisert under denne kategorien har en eller to spesielt krevende dagsetapper. Det kan være en dagsetappen med effektiv gåtid 8 - 10 timer og kan inkludere krevende terreng, mye stein, stigninger (opp og/eller ned) på tilsammen 1.500 høydemeter. Øvrige dager vil etappene være enklere, som en tur på Nivå 2. 
For å delta på en tur klassifisert på Nivå 3, må du ha god kondisjon og kapasitet til å gjennomføre de mest krevende dagsetappene i et jevnt og godt tempo. Du bør ikke ha problemer med knær eller rygg."

Dagsprogram

Vi vil legge opp de ulike dagsturene med utgangspunkt i dagens værmelding. Dette innebærer at vi prioriterer turer høyt til fjells de dagene det er meldit sol og skyfri himmel,

Søndag: Reisedag Norge – La Gomera

Utreise fra Oslo søndag kl 07:25, ankomst Valle Gran Rey/La Gomera cirka kl 18:00 søndag ettermiddag.

Etter innsjekk på hotellet møtes vi til middag og en hyggelig «bli kjent»-prat.

Reise fly, båt og buss – hele dagen

Mandag: Rundtur fra Arure

Ukas første turprogram starter i landsbyen Arure og er en perfekt introduksjon til alt som er bra med La Gomera, vennlige mennesker, en frodig og idylliske landsbygd med flere små landsbyer, eventyrskog, og det beste av alt, en god lunsj på slutten av turen.

Turens lengde er cirka 13 kilometer /4 timer
Terrenget er kupert 300 meter opp/300 meter ned

Tirsdag: Dagstur til nordsiden av La Gomera

Vi setter kursen rett over øya, mot nordøst og den lille byen Agulo. På bussturen vil vi få et godt inntrykk av den varierte og vakre naturen La Gomera har å by på.

Målet for dagen er området rundt nasjonalparksenteret, Juego de Bolas. Senteret byr på mye informasjon om La Gomera og om Garajonay nasjonalpark, og er vel verd et besøk. Her vil vi også kunne få demonstrert silbo, det lokale plystrespråket på La Gomera.

Etter besøket på Juego de Bolas, tar vi beina fatt og går til Abrante, La Gomeras mest spektakulære utsiktspunkt.

Turens lengde er 4 kilometer/1,5 timer
Stigning på cirka 200 meter opp og tilsvarende 200 meter ned.

Onsdag: Klassisk Garajoney

Dette er nok den mest kjente av turløypene på La Gomera, og følger nasjonalparken Garajonay fra nord til sør. Turen starter med en stigning opp mot øyas høyeste topp, 1.437 moh, og fortsetter gjennom regnskog med laurbærtrær og røsslyng. Turen går videre i fallende terreng og byr på en vakker ravine, øyas lengste vannfall, små landsbyer, vakkert kulturlandskap og sist, men ikke minst, en hyggelig vandrekafe.

Turens lengde er 12 kilometer/4 timer
Terrenget er noe krevende med nedstigning på cirka 1000 meter. Et lite område kan oppleves ubehagelig for de med høydeskrekk

Torsdag: Fra Valle Gran Rey til La Fortaleza

Dagens mål er det hellige fjellet La Fortaleza, 1.243 m.o.h. Med sin karakteristiske form kan fjellet ses fra store deler av det vestlige La Gomera. Utsikten på en skyfri dag kan ta pusten fra enhver!

Vi starer med å følge et gammelt eseltråkk opp i høyden og inn i fjellet. Stien går i et vakkert landskap, og når vi ser vi oss tilbake, kan vi nyte en storslått utsikt tilbake mot Valle Gran Rey.

Etter at denne lange stigningen er unnagjort, ankommer vi El Cercado, en hyggelig liten landsby med fargerike hus. Dette er et fint sted for lunsj.

Turen videre går i vakkert kulturlandskap, mellom flere små fjellandsbyer. Fra landsbyen Pavon fortsetter vi på godt tilrettelagt sti den siste biten opp til toppen av La Fortaleza. De som er plaget med høydeskrekk, vil nok oppleve stien som utfordrende og kanskje foretrekke å vente ved foten av fjellet. Vi som tar turen opp, satser på skyfri himmel og storslått utsikt over det vestlige La Gomera.

Vi avslutter turen med en velfortjent forfriskning på en hyggelig kafe i Pavon.

For enkelte kan denne turen blir for utfordrende, og disse til få tilbud om å bli kjørt opp til cirka tusen meters høyde og møte gruppen der. Herfra gåt turen i relativt lett terreng fram til oppstigningen til La Fortaleza.

Turens lengde er 15 kilometer/5 timer
Stigning på cirka 1.000 meter 

Fredag: Roque Sombrero – San Sebastian

Det hevdes at dette er den fineste turen øst på øya, og det er vi i grunnen helt enige i.

Turen starter i vakkert og lett terreng omgitt av kulturlandskap, og fortsetter mot en konisk utseende «roques», ikke overraskende kalt «Sombrero». På nært hold fremstår «Sombrero» enda villere og vakrere enn den ser ut på avstand.

Herfra og videre ned i dalen, snirkler stien seg ned en bratt fjellsiden. Denne nedstigningen krever gode knær og en solid porsjon tålmodighet.

Bonusen venter nede ved havet der det er mulig å ta et bad. Siste etappe inn mot San Sebastian er nærmest å regne som «a walk in the park» 

Turens lengde er cirka 16 kilometer /5 timer
Turen går først i kupert terreng med cirka 300 meter opp, deretter 1.300 meter ned

Lørdag: La Merica – Valle Gran Rey

Det finnes flere gode grunner for å gå på tur. Noen går for opplevelsen sin skyld, noen for å komme bort og andre for å se. Denne turen tilhører definitivt den siste kategorien med den mest spektakulære utsikten på hele øya. Vi gleder oss til å vise dere Valle Gran Rey fra høyden!

Turens lengde er cirka 10 kilometer /3 timer
Turen starter med en liten stigning på cirka 300 meter, deretter 800 meter nedstigning

Søndag: Reisedag La Gomera – Norge

Vi sjekker ut fra hotellet tidlig om morgenen og er klar for avreise kl 06:30.

Turen tilbake til Norge forløper på samme måte som reisen fra Norge til La Gomera, bare motsatt vei.

Vi skal etter planen ankomme Oslo cirka kl 19:45 om kvelden.

Det tas forbehold om endringer i programmet!

Pakkeliste

Hva skal du ha med – og hvordan pakke?

Det sies at La Gomera har verdens beste klima, men også her kan været variere med sol og varmt i lavlandet, og tåke, regn og vind i fjellet. Og vi må pakke kofferten deretter.

Basisantrekket de dagene vi er ute på tur, er shorts, t-skjorte og solhatt/caps. Men skal vi opp i høyden, må vi være forberedt på å pakke med varme klær, samt vindjakke eller regnjakke/regnponcho, alt etter dagens værmelding.

På kveldene spiser vi enkelte dager middag utendørs, gjerne med en jakke over skuldrene.

Godt skotøy er en forutsetning for en vellykket tur. Vi anbefaler en lett fjellsko med god ankelstøtte. Skoene må være godt «inngått» før du legger på tur. Vi skal vandre i fem – seks dager, mye bratt nedover, og ingenting er mer ødeleggende enn vonde tær og gnagsår. For å unngå «blåtær» må skoene være store nok.

Et godt råd er å ta med et par lette joggesko i tillegg til turskoene. Disse kan være nyttige på en eller to dagsetapper der vi går mye på vei. De kan også være gode å ha i tilfelle såre bein.

Forslag til innhold i kofferten:

 • Dagstursekk – for å bære vann, litt mat og evt. ekstra klær
 • Drikkepose for vann er praktisk og mer miljøvennlig enn engangsflasker med vann som kjøpes i butikken
 • Lette turklær (shorts og t-skjorte)
 • Bukse og en tynn jakke/dunjakke/tynn ull til turer høyt til fjells og evt. på kjølige kvelder
 • Lett vindjakke
 • Regnjakke/regnponcho
 • Badetøy og håndduk for strandbruk. 
 • Hodeplagg/caps for å beskytte hodet mot sterk sol er viktig
 • Solkrem
 • Porsjonspakker med energidrikk, for eksempel XL1, kan være greit påfyll ved energitap. Kjøpes på sportsbutikk i Norge
 • Personlig førstehjelpsutstyr – Gnagsårplaster, paracet etc.
 • Vandrestaver kan være nyttig ved bratte nedstigninger. Kan kjøpes på La Gomera, men er sannsynligvis billigere å kjøpe i Norge
 • Reisevaskemiddel/nylonvaske for å skylle opp klær underveis
 • Solbriller og kamera
 • Hodelykt eller lommelykt

Pass

Gyldig pass må medbringes

Penger

Det er alltid smart å ha med litt euro fra Norge, men det er også minibank på flyplassen på Tenerife og i gata i Valle Gran Rey.

Reiseforsikring

Du må medbringe gyldig reiseforsikringskort

Flybilletter

Reisen fra Oslo til La Gomera er inkludert i pakkeprisen.

Flytidene fra/til Oslo er som følger:

 • Oslo – Tenerife Sør, utreise Oslo søndag kl 07:25, ankomst Tenerife Sør kl 12:10
 • Tenerife Sør – Oslo, utreise Tenerife Sør søndag kl 13:10, ankomst Oslo kl 19:45

Flyreise Oslo – Tenerife tar cirka seks timer. Herfra går turen videre med buss til Los Christianos (cirka 30 minutter), båt videre til San Sebastian/La Gomera (en time), og siste etappe med buss til Valle Gran Rey (90 minutter).

Retur til Norge følger i hovedsak samme rute, men motsatt vei.

Flybilletter fra Bergen og Stavanger kan skaffes på forespørsel mot et eventuelt pristillegg.