Skip to main content

Samaria opp – og andre fine turer

Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt

Vil du være oss på tur og gå Samariakløften opp? I tilfelle du har tatt turen ned gjennom kløften en eller flere ganger, kan vi love deg at å gå turen opp fra Agia Roumeli til Omalos, er en helt annen og mye mer spesiell opplevelse. Denne uken byr vi også andre flotte opplevelser, langs kysten, over fjellet og i tradisjonelle landsbyer - og om interessen er tilstede, litt morgenyoga.

En variert tur på sørvestkysten av Kreta

Denne uken starter med en overnatting i Chania, før vi søndag morgen setter oss i bussen med kurs sørover mot Sfakia.  Her tar vi på fjellskoene og vandrer vestover til små kystbyer og med avstikkere opp i høyden.

I tillegg til Samariakløften byr denne uken på flere andre fine opplevelser, som flotte kystvandringer, besøk i to fjellandsbyer, overnatting på Omalosplatået, og tur gjennom den frodige Agia Irini-kløften.

Underveis på turen blir vi tatt varmt imot av våre greske venner. De fleste dagene er det fine forhold for bad i det vakre Middelhavet.

Se for øvrig detaljert program for lengde og stigning på de enkelte dagsetapper.

Samariakløften opp

Turen opp Samariakløften, fra Agia Roumeli til Omalos, kan kanskje virke lang og strabasiøs for enkelte. Tolvhundre meters stigning og kanskje tusen mennesker som går i motsatt retning på en smal sti. Går det bra, det da? Ja visst!

Så snart kløften åpner om morgenen, er vi klar til å starte vår vandring opp mot toppen. Sannsynligvis er vi de eneste som legger turen opp gjennom kløften, og de første timene er vi alene, omgitt av storslått natur, fuglekvitter, kri-kri og et og annet muldyr.

Etter noen timers vandring vil vi møte de første på vei ned mot Agia Roumeli. Etterhvert, når de som startet fra toppen om morgenen, kommer i samlet flokk, stopper vi i den gamle landsbyen Samaria for en velfortjent pause.

Etter en times tid eller så, har fleste vandrerne passert, og vi klar for siste etappe. Jo lenger opp vi kommer, jo vakrere blir det. Å vandre i denne storslåtte kløften, nærmest alene, er magisk, og en tur vi tror du aldri vil glemme.

Vi skal opp 1.200 høydemeter, men til tross for dette, er turen er ikke spesielt krevende hvis du har god kondisjon og er vant med å gå i terreng med stigninger. Vi er i Samariakløften for å oppleve vakker natur, vi går i et jevnt og rolig tempo og trenger ikke å haste for å nå toppen. Vi regner med at vi uansett er på toppen rundt tre – fire om ettermiddagen.

Sprek nok

Vi ønsker at alle våre turdeltakere skal komme på en tur der de opplever fysisk mestring. På fotturene opererer vi derfor med fire ulike vanskelighetsgrader/prikker som skal gi en pekepinn på nivået på de aktuelle turene. Du kan lese mer om de ulike nivåene ved å klikke her.

Denne aktuelle turen er klassifisert som Nivå 3, og er av de mer krevende av våre fotturer på "mellomnivå". 

"Turer klassifisert under denne kategorien har en eller to spesielt krevende dagsetapper. Det kan være en dagsetappen med effektiv gåtid 8 - 10 timer og kan inkludere krevende terreng, mye stein, stigninger (opp og/eller ned) på tilsammen 1.500 høydemeter. Øvrige dager vil etappene være enklere, som en tur på Nivå 2. 
For å delta på en tur klassifisert på Nivå 3, må du ha god kondisjon og kapasitet til å gjennomføre de mest krevende dagsetappene i et jevnt og godt tempo. Du bør ikke ha problemer med knær eller rygg."

Dagsprogram

Lørdag: Ankomst Chania

Etter ankomst til Chania flyplass, reiser hver enkelt inn til hotellet i Chania sentrum der Rundtomkring sin turleder venter. Reisemåte er enten flybuss (3 euro) eller taxi (25 euro).

Om kvelden samles vi på en lokal taverna for litt mat og en «bli-kjent»-prat.

Busstur cirka 25 minutter
Overnatting i Chania

Søndag: Kysttur fra Sfakia – Loutro

Etter frokost setter vi oss på bussen og reiser sørover til Sfakia, en hyggelig småby på sørvestkysten av Kreta.

Ukens første vandretur går i et vakkert kystlandskap mellom Sfakia og Loutro.

Om turens høydepunkt er den flotte badestranden, Sweetwater Beach, eller utsikten som etter hvert åpner seg mot Loutro, er opp til den enkelte å avgjøre. Fint er det uansett!

Turens lengde er 6 kilometer /2 timer
Terrenget er lett kupert med høyeste punkt 100 meter
Overnatting i Loutro

Mandag: Rundtur fra Loutro via Anopolis

Etter frokost setter vi kursen ut på den greske landsbygda og opp i fjellet, i et av de mest uberørte områdene på Kreta.

Vi vandrer opp i fjellet, langs stier og gamle ferdselsveier før vi ankommer dagens mål, den tradisjonelle fjellandsbyen Anopolis. Her stopper vi for lunsj på en lokal taverna.

Tilbake til Loutro følger vi en gammel ferdselsvei som slynger seg i sikk-sakk ned fjellsiden.

Turen byr på gammelt kulturlandskap og storslått utsikt i alle himmelretninger.

Turens lengde er 10 kilometer/5 timer
Terrenget er stigende opp til 550 m.o.h., og tilbake til havnivå
Overnatting i Loutro

Tirsdag: Loutro – Agia Roumeli

Dagens vandretur går i variert terreng langs kysten. Vi følger stien gjennom gammelt kulturlandskap, forblåste klipper og pinjeskog før vi tidlig på ettermiddagen ankommer Agia Roumeli.

Turen byr på en gammel kirke med godt bevarte fresker, flere fine badestrender, blant annet Marmara Beach som også huser en av Europas beste strandtavernaer,

Turens lengde er 15 kilometer/5-6 timer
Terrenget er lett kupert med høyeste punkt 125 meter
Overnatting i Agia Roumeli

Onsdag: Fridag i Agia Roumeli

Dagen er til fri disposisjon, enten du ønsker å slappe av på stranden eller du er klar for en kort fottur i nærområdet.

Området rundt Agia Roumeli byr på flere turmuligheter, blant annet to venetianske festninger som ligger fint til oppe i høyden.

Overnatting i Agia Roumeli

Torsdag: Samarikløften opp

Så snart nasjonalparken åpner om morgenen, er vi klar til å starte vår vandring opp Samariakløften. Sannsynligvis er vi de eneste som legger turen opp gjennom kløften, og de første timene vil vi være alene, omgitt av storslått natur, fuglekvitter, kri-kri og et og annet muldyr.

Etter noen timers vandring, vil vi møte de første på vei ned mot Agia Roumeli. Etterhvert, når alle de som startet fra toppen om morgenen, kommer i samlet flokk, stopper vi i den gamle landsbyen Samaria for en velfortjent pause.

Etter en times tid eller så, har fleste vandrerne passert, og vi klar for siste etappe. Jo lenger opp vi kommer, jo vakrere blir det. Å vandre i denne storslåtte kløften, nærmest alene, er magisk, og en tur vi tror du aldri vil glemme.

Turens lengde er 15 kilometer/6 timer
Terrenget er stigende fra havnivå til 1.200 meter
Overnatting i Omalos

Fredag: Over fjellet og ned til Sougia gjennom Agia Irini-kløften

Vi starter dagen med en flott busstur fra Sougia og opp til Omalos. Turen går via små landsbyer opp på fjellet og utsikten er upåklagelig! Fotturen starter på Omalos og vi går over fjellet ned mot Agia Irini i et flott kulturlandskap. I Agia Irini går vi inn i kløften med samme navn, og følger denne ned mot kysten.

Agia Irini-kløften er mindre besøkt enn «storebroren» Samariakløften lenger øst, men likefullt både vakkert og frodig, og turen kan fort bli en favoritt.

Siste del av turen ned mot Sougia går delvis på asfaltvei og delvis i et tørrlagt elveleie.

Turens lengde er 15 kilometer/cirka 6 timer
Terrenget er fallende fra 1.200 meter til havnivå. 
Overnatting i Sougia

Lørdag: Hjemreise

Etter frokost avslutter vi ukens program, og deltakerne kan nyte formiddagen i Sougia.

Etter lunsj arrangerer vi felles transport tilbake til Chania sentrum. Kanskje blir det tid til en bytur eller en tur på stranden før den enkelte reiser til flyplassen med flybuss eller drosje? Bagasjen kan oppbevares på busstasjonen i Chania mot en liten avgift.

Det tas forbehold om endringer i programmet!

Pakkeliste

Hva skal du ha med – og hvordan pakke?

Når det gjelder bagasje og utstyr den uken vi er på tur, gjelder prinsippet om ikke å ta med for mye. Vi arrangerer bagasjetransport mellom de ulike overnattingsstedene, men ber deg likevel å pakke lett og smart, og kun ett kolli (koffert/bag etc.) per person.

De dagene vi er ute på tur, er antrekket shorts, t-skjorte og solhatt/caps. Om kveldene spiser vi middag utendørs, gjerne iført turbukse og fleecejakke/lett dunjakke. Siste dagen i Chania, kan det være greit å ha fine med «byklær».

Godt skotøy er en forutsetning for en vellykket tur. Vi anbefaler en lett fjellskol med god ankelstøtte og solid såle. Skoene må være godt brukt/inngått før du legger på tur. Vi skal vandre i til sammen seks dager, og ingenting er mer ødeleggende enn vonde gnagsår.

Et godt råd er å ta med et par lette joggesko i tillegg til turskoene. Disse kan være gode å bytte til i tilfelle såre bein. Joggesko er også fint å ha på ettermiddag og kveld.

Forslag til innhold i bagen

 • Dagstursekk– for å bære vann, litt mat og badetøy
 • Drikkepose for vann er veldig praktisk, og også mer miljøvennlig enn engangsflasker som selges på butikken
 • Lyse, lette turklær (shorts og t-skjorte)
 • Bukse og lett akke/tynn dunjakk/ull til kvelden – Selv om det er varmt om dagen, kan det kan være kjølig på kvelder og netter
 • Lett/tynn vindjakke
 • Badetøy og lettørket håndduk for strandbruk
 • Hodeplagg/caps for å beskytte hodet mot sterk sol er viktig
 • Solkrem
 • Porsjonspakker med energidrikk/energitabletter, kan være til god hjelp i varmen. Må inneholde salt og energi, ikke koffein. Kan kjøpes på sportsbutikk i Norge
 • Personlig førstehjelpsutstyr – Gnagsårplaster, paracet etc.
 • Myggmiddel (Det kan være enkelte lokale forekomster av mygg)
 • Vaskemiddel for å skylle opp klær underveis
 • Solbriller og kamera
 • Hodelykt eller lommelykt. Husk batterier
 • Reisesyketabletter anbefales for deg som lett blir bilsyk på svingete veier

Flybilletter

Flybilletter fra Norge til Chania, Kreta, er ikke inkludert i pakkereisen, og må ordnes av den enkelte reisende.

Rundtomkring kan være behjelpelig med å finne passende flybilletter. Ta kontakt med Ninette på telefon 91819937 for mer informasjon.