Skip to main content

Padletur for erfarne padlere

Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt

Turpadling for erfarne padlere passer for deg som setter pris på lengre padleetapper, og mestrer padling i noe vind og bølger. Turen går mellom Paleochora i vest til hippiebyen Matala, 15 mil lenger østover,

Overnatting i små landsbyer og på øde strender

Denne turen går langs kysten mellom Matala og Paleochora, fra øst til vest eller mottsatt vei. Vi padler mellom små landsbyer og idylliske strender, noen kun tilgjengelig via sjøveien.

På strendene finnes det gjerne en liten taverna eller to, og det er på disse strendene vi skal overnatte underveis på turen. Vi planlegger å sove under åpen himmel, men dersom noen foretrekker å sove innendørs en eller flere netter, er det stort sett mulig å booke rom på et nærliggende pensjonat eller romutleie. 

Lunsj og middag spiser vi gjerne på en strandtaverna. Her serveres det greske spesialiteter som tzatziki, gresk salat, kleftiko og mye annet godt. Frokosten tar vi i soloppgangen på stranda.

Turpadling for litt erfarne padlere

For å delta på denne turen må du som minimum har gjennomført Grunnkurs i Våttkortstigen samt at du må ha noe erfaring med å padle langt og i vind og bølger.

Hvis værforholdene en dag tilsier landligge, snører på oss sko og legger turen langs fjæra eller opp på nærmeste fjelltopp. Eller vi kan sitte helt i ro på en taverna å bare nyte livet.

Og hva skriver Aftenposten om denne turen?

" – Hvordan jeg har det nå? Doreen Fossan stikker padleåren gjennom krystallklart, turkist vann og lar blikket vandre ut over et oljeblankt hav. 

– «Et eventyr» er vel det beste uttrykket jeg kommer på, gliser Stavangerkvinnen og glir videre langs en loddrett klippe."

Aftenposten, 20. juli 2018

Hilde Lundgaard, journalist i Aftenposten, skrev i 2018 om denne padleturen mellom Matala og Paleochora. Reportasjen ligger bak betalingsmur, men du kan få tilgang på hele saken ved å tegne prøveabonnemt på Aftenposten for en krone.  

Pakkeliste

Hva skal du ha med – og hvordan pakke

Når det gjelder bagasje og utstyr den uken vi er på tur, er hemmeligheten å pakke lite og smart. All bagasjen skal få plass i kajakken.

Vi padler gjerne i shorts, langermet skjorte/t-skjorte og solhatt. På beina har vi padlesko eller sandaler. Temperaturen i havet ligger på rundt 18 grader. Blir du lett kald, kan du vurdere innkjøp av en billig våtdrakt. En våtdrakt med korte ermer og ben fungerer helt fint.

På disse turene padler vi gjerne selv om det er noe regn og/eller vind. Det kan derfor være lurt å ha med en lett regn-, eller vindjakke.

På kvelden spiser vi middag utendørs, gjerne iført turbukse og fleecejakke/lett dunjakke.

For bruk i kajakken, må du ha med sandaler eller padlesko. I tillegg må du pakke med joggesko/tursko og en dagstursekk dersom vi skal gå turer på land. Også sekken må kunne pakkes ned i kajakken.

Du får utlevert følgende padleutstyr

 • Kajakk
 • Åre
 • Flytevest
 • Hjelm
 • Spruttrekk
 • Pumpe
 • Taueline

Du kan også benytte eget utstyr, for eksempel åre, dersom dette holder akseptabel kvalitet.

Skal du ha med egen åre, vær oppmerksom på at denne ikke kan tas med som håndbagasje. Det er mulig å kjøpe en praktisk årepose som beskytter åren under transport. Er åren delbar, kan du med fordel pakke biter av et liggeunderlag eller bobleplast rundt sammenføyningene slik at disse ikke skades. Husk å sjekke med ditt flyselskap reglene rundt ekstra bagasje/spesialbagasje.

Du må ha med følgende personlig utstyr

 • Sko eller sandaler for å padle i
 • Vanntette poser for pakking av klær og annet utstyr. Du trenger 3 – 4 x 20 eller 15 liter, 1 x 10 liter og 1 x 2 liter til «håndveske»
 • Vanntett pakning til mobiltelefonen

Forslag til innhold i bagen

 • Dagstursekk– for å bære vann, litt mat og badetøy
 • Drikkeflaske
 • Joggesko/tursko, gjerne med litt stiv såle
 • Shorts, t-skjorte/langermet skjorte for padling
 • Shorts /bukse og t-skjorte for turer på land
 • Bukse og fleecejakke/tynn ull til kvelden – Selv om det er varmt om dagen, kan det kan være kjølig på kvelder og netter
 • Ett tynt ullundertøysett - Nice to have!
 • Lett/tynn vind-, og/eller regnjakke
 • Badetøy og lettørket håndduk for strandbruk, eventuelt et slitt laken
 • Badesko
 • Solhatt for å beskytte mot sterk sol er viktig 
 • Solkrem med høy faktor (30 – 50). Husk at vi blir lett solbrente på havet!
 • Ekstra energi. XL1 o.l. fungerer ved evt. energitap. Kan kjøpes på sportsbutikk i Norge
 • Personlig førstehjelpsutstyr – Gnagsårplaster, paracet etc.
 • Myggmiddel (Det kan være lokale forekomster av mygg)
 • Nylonvask eller annet vaskemiddel for å skylle opp klær
 • Solbriller og kamera
 • Hodelykt eller lommelykt - husk nye batterier

Frokost

 • Hver enkelt er ansvarlig for sin egen frokost. 

Vi starter padlingen tidlig om morgenen, og da er det ofte ikke mulig å kjøpe frokost på taverna eller kafe

Kontanter

På sørvestkysten av Kreta er det vanlig å betale med «cash». Det er langt mellom minibankene, og du må derfor ta med kontanter (€uro) som dekker dine private utgifter.

Erfaringsmessig kommer du langt med 150 – 200 €uro den uker vi er på tur. Som eksempel koster en frokost på en taverna 7,50 -  10 €uro og øl/mineralvann cirka 4 €uro.

Det er mulig å ta ut kontanter i minibank ved ankomst til Chania flyplass lørdag, og samt når vi igjen ankommer Chania mot slutten av uken.

Har du spørsmål vedrørende pakking eller utstyr – ta kontakt!

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Chania

Ankomstdagen reiser vi samlet fra Chania flyplass (etter Norwegian sin ankomst fra Oslo kl 19:10) til Paleochora eller Matala, begge hyggelige småbyer ved havet.

Nordmenn kjenner Matala best for byens historie som samlingssted for hippier på 60 – 70-tallet, men byens historie strekker seg flere tusen år tilbake i tid.

Vel framme på bestemmelsesstedet møtes vi til middag på en lokal taverna.

Busstur til Paleochora  cirka 1,5 timer, til Matala 2,5 – 3 timer

Dag 2 – dag 7: Paleochora, Sfakia, Matala (evt. motsatt vei)

Etter at vi har gjort oss kjent med kajakker og annet padleutstyr, er tiden inne til å innta det våte element. Vi bruker dagen til å bli kjent med utstyr og hverandre, spiser en hyggelig lunch sammen. Dagen brukes også til å trene på redninger og pakking av kajakken slik at vi er klar for å starte padlingen mandag morgen.

Vi følger kysten mellom små landsbyer og øde strender. Vi leker i bølger og gjør strandhugg i små badeviker der vi kan få servert lunsj som vil overraske selv de mest kresne ganer. Hver dag har vi et mål for hvor padlingen skal føre oss, men om vi finner «verdens vakreste» leirplass underveis, kan vi fint slå oss ned der for natten.

Etter som dagene går, skal vi  besøke Sougia, Agia Roumeli, Frankokastello, Rodakino, Agios Giorgos, Agia Fotini, Agia Galini og til slutt, avhengig av retningen vi padler i Matala eller Paleochora. Planen er å komme fram i løpet av fredag og dagen avsluttes med «festmiddag».

Detaljert dagsprogram planlegges av samlet gruppe.

Dag 8: Hjemreise

Dersom uka har forløpt som planlagt, våkner vi i ei hotellseng.

Etter frokost er det innlevering av utstyr, oppsummering av turen og dagen er deretter til fri disposisjon før transport til flyplassen og hjemreise

Utsjekking fra hotellet normalt innen kl. 12:00.

Flybilletter

Flybilletter fra Norge til Chania, Kreta, er ikke inkludert i pakkereisen, og må ordnes av den enkelte reisende.

Rundtomkring kan være behjelpelig med å finne passende flybilletter. Ta kontakt med Ninette på telefon 91819937 for mer informasjon.