Skip to main content

Fra Omalos til Elafonisi via Gingilos

Fullt

Velkommen til en flott fottur med høyfjell, raviner, vakkert kystlandskap og Kretas fineste badestrand. Og om vær og "føre" er på vår side, kan vi også by på en fantastisk topptur til Ginglos, 2.000 meter over havet.

Fottur til toppen av Gingilos og videre til Elafonisi

Fra flyplassen reiser vi direkte til høysletten Omalos, som er startpunkt for topptur til Gingilos (2.080 m.o.h.). Dette er ukens første etappe, kanskje den mest utfordrende av alle, og uten tvil den mest spektakulære.

Etter å ha prøvd oss på toppen av Gingilos, går turen over fjellet og ned mot Sougia. Vi følger gamle ferdselsveier til landsbyen Agia Irini og fortsetter turen gjennom kløften med samme navn.

Fra Sougia følger vi kysten i vakkert kystlandskap til oldtidsbyen Lissos og videre til Paleochora. Ukens siste etappe går til Elafonisi, Kreta svar på Maldivene.

Denne uken overnatter vi på flere små familiedrevne hoteller, og vi spiser kortreist mat, hovedsaklig produsert i eller rundt landsbyene vi besøker.

Sprek nok

Vi ønsker at alle våre turdeltakere skal komme på en tur der de opplever fysisk mestring. På fotturene opererer vi derfor med fire ulike vanskelighetsgrader/prikker som skal gi en pekepinn på nivået på de aktuelle turene. Du kan lese mer om de ulike nivåene ved å klikke her.

Denne aktuelle turen er klassifisert som Nivå 3, og er av de mer krevende av våre fotturer på "mellomnivå". 

"Turer klassifisert under denne kategorien har en eller to spesielt krevende dagsetapper. Det kan være en dagsetappen med effektiv gåtid 8 - 10 timer og kan inkludere krevende terreng, mye stein, stigninger (opp og/eller ned) på tilsammen 1.500 høydemeter. Øvrige dager vil etappene være enklere, som en tur på Nivå 2. 
For å delta på en tur klassifisert på Nivå 3, må du ha god kondisjon og kapasitet til å gjennomføre de mest krevende dagsetappene i et jevnt og godt tempo. Du bør ikke ha problemer med knær eller rygg."

Dagsprogram

Lørdag: Ankomstdag

Ankomstdagen reiser vi samlet fra Chania flyplass til Omalos, en høyslette som ligger på 1.200 meters høyde.
Seneste ankomst for å delta på fellestransport til hotellet, er Norwegian sin flight kl 19:10.

Kvelden er satt av til sosialt samvær og middag på hotellets taverna.

Busstur cirka 1,5 timer
Overnatting på Omalos

Søndag: Omalos – Gingilos

Ukens første tur starter ved inngangen til Samariakløften, og fortsetter opp mot en av Lefka Oris mest storslåtte topper, Gingilos.

Turen opp mot Gingilos byr på ville fjellformasjoner, forvridde trær formet av vær og vind og fantastisk utsikt som du ikke finner andre steder på Kreta.

Det vil bli noe klyving for å nå toppen av Gingilos. De som ikke ønsker å være med opp den siste biten, kan ta pause i skaret under toppen.

Dersom det er snø i fjellet, eller det er tåke og vind, er det ikke mulig å nå toppen av Gingilos. 

Turens lengde er 13 kilometer/cirka 6 timer
Terrenget er stigende fra 1.200 m.o.h. til 2.080 m.o.h. Retur samme vei
Overnatting på Omalos

Mandag: Over fjellet og ned til Sougia gjennom Agia Irini-kløften

Mandag morgen går turen fra Omalos, og ned fjellet i et vakkert kulturlandskap. Fra Epanohori følger vi Agia Irini-kløften med mot Sougia.  De siste kilometerne går i tørrlagt elveleie eller på vei.

Turens lengde er 15 kilometer/cirka 6 timer
Terrenget er fallende fra 1.200 meter til havnivå. 
Overnatting i Sougia

Tirsdag: Utfordrende og vakker kystvandring

Dagens vandring går i et variert og storslått kystlandskap – et av de vakreste på Kreta.

Turen starter med at vi reiser med lokal fiskebåt til Tripiti, en flott bukt noen kilometer øst for Sougia.

Fra Tripiti følger vi stien opp mot turens høyeste punkt, Profitis Ilias, 300 m.o.h. Herfra tar turen tilbake til Sougia rundt fire timer.

Turen byr på en flott båttur, storslått kystlandskap, spennende geologi, øde streder og vandring i vakker pinjeskog. Men dagens etappe byr også på bratte stigninger og til tider mye sol.
Gjennomføring av denne turen (spesielt båttransporten) er sårbar for vær og vind, og kan måtte endres på kort varsel og erstattes av alternativt program.

Turens lengde er 9 kilometer/5 timer
Terrenget er kupert, med høydeforskjeller på inntil 300 meter.
Overnatting i Sougia

Onsdag: Fridag i Sougia

Dagen er til fri disposisjon, enten du ønsker å slappe av på stranden eller du er klar for en ny vandretur i nærområdet.
Området rundt Sougia har flere fine turmuligheter.

Overnatting i Sougia

Torsdag: Sougia – Paleochora

Tidlig torsdag morgen forlater vi Sougia og setter kursen i retning Paleochora.

Vi vandrer gjennom den vakre Selinou-kløften og videre til oldtidsbyen Lissos. Her kan vi kan vi ta en stopp for å studere utgravinger fra minoisk tid, blant annet tempelet til guden Asklepieion.

Turen fortsetter opp fjellsiden og over en frodig høyslette. Herfra følger vi stien videre til Paleochora gjennom et vakkert kystlandskap.

Turens lengde er 17 kilometer/5 timer
Terrenget er lett kupert med to stigninger – 450 meter totalt
Overnatting i Paleochora

Fredag: Paleochora – Elafonisi

Dagens vandring starter på Krios Beach, cirka 10 kilometer vest for Paleochora. Herfra følger vi kysten nordvestover mot Elafonisi.

Ved kirken Agios Ioannis er det vidstrakt utsikt i alle retninger, og i det fjerne kan du se målet for turen, den vakre stranden Elafonisi, kjent for sin rosa sand. Her kan det passe fint med en liten pause.

Turen videre byr på storslått natur og flere fine badestrender, og ikke minst en flott pinjeskog.

Turen  kan virke mer krevende enn de ti kilometerne skulle tilsi, både på grunn mye stein på stien, men også fordi at turen er svært eksponert for sol. Men bonusen ligger der og venter, et besøk på Elafonisi er verd litt slit.

Tidlig på ettermiddagen reiser vi med buss til Chania der vi møtes til festmiddag.

Turens lengde er 10 kilometer/4,5 timer
Terrenget er lett kupert med krevende sti
Overnatting i Chania

Lørdag: Hjemreise

Etter frokost avslutter vi ukens program, og dagen er til fri disposisjon fram til deltakerne reiser til flyplassen for retur til Norge.

Utsjekking fra hotellet etter frokost.

Det tas forbehold om endringer i programmet!

Pakkeliste

Hva skal du ha med – og hvordan pakke?

Når det gjelder bagasje og utstyr den uken vi er på tur, gjelder prinsippet om ikke å ta med for mye. Vi arrangerer bagasjetransport mellom de ulike overnattingsstedene, men ber deg likevel å pakke lett og smart, og kun ett kolli (koffert/bag etc.) per person.

De dagene vi er ute på tur, er antrekket shorts, t-skjorte og solhatt/caps. Om kveldene spiser vi middag utendørs, gjerne iført turbukse og fleecejakke/lett dunjakke. Siste dagen i Chania, kan det være greit å ha fine med «byklær».

Godt skotøy er en forutsetning for en vellykket tur. Vi anbefaler en lett fjellskol med god ankelstøtte og solid såle. Skoene må være godt brukt/inngått før du legger på tur. Vi skal vandre i til sammen seks dager, og ingenting er mer ødeleggende enn vonde gnagsår.

Et godt råd er å ta med et par lette joggesko i tillegg til turskoene. Disse kan være gode å bytte til i tilfelle såre bein. Joggesko er også fint å ha på ettermiddag og kveld.

Forslag til innhold i bagen

 • Dagstursekk– for å bære vann, litt mat og badetøy
 • Drikkepose for vann er veldig praktisk, og også mer miljøvennlig enn engangsflasker som selges på butikken
 • Lyse, lette turklær (shorts og t-skjorte)
 • Bukse og lett akke/tynn dunjakk/ull til kvelden – Selv om det er varmt om dagen, kan det kan være kjølig på kvelder og netter
 • Lett/tynn vindjakke
 • Badetøy og lettørket håndduk for strandbruk
 • Hodeplagg/caps for å beskytte hodet mot sterk sol er viktig
 • Solkrem
 • Porsjonspakker med energidrikk/energitabletter, kan være til god hjelp i varmen. Må inneholde salt og energi, ikke koffein. Kan kjøpes på sportsbutikk i Norge
 • Personlig førstehjelpsutstyr – Gnagsårplaster, paracet etc.
 • Myggmiddel (Det kan være enkelte lokale forekomster av mygg)
 • Vaskemiddel for å skylle opp klær underveis
 • Solbriller og kamera
 • Hodelykt eller lommelykt. Husk batterier
 • Reisesyketabletter anbefales for deg som lett blir bilsyk på svingete veier

Flybilletter

Flybilletter fra Norge til Chania, Kreta, er ikke inkludert i pakkereisen, og må ordnes av den enkelte reisende.

Rundtomkring kan være behjelpelig med å finne passende flybilletter. Ta kontakt med Ninette på telefon 91819937 for mer informasjon.