Skip to main content

Mektig kløft- og kystvandring

Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt

Velkommen til denne flotte fotturen som starter på Askifouplatået og tar oss opp i høyden og videre gjennom en vakker og frodig kløft ned mot kysten. Turen byr i tillegg på en frodig høyslette, vakre kløfter i full vårblomstring. Og for ikke å glemme kyststien mellom Sfakia og Paleochora, like vakker som alltid. 

Topptur og høysletter – opplev mer av Kreta

Vi starter ukens fottur på den vakre høysletten ved landsbyen Ammoudari. Herfra går vi i vakkert kulturlandskap over fjellet og ned til landsbyen Asfendou, og vi følger Asfendouskløften videre ned til kysten. Ferden går videre langs kysten vestover i retning Agia Roumeli, med overnatting både i Sfakia og i Loutro.

I Agia Roumeli tar vi en dagsutflukt inn i fjellet med topptur til Papoures, en av Lefka Oris mange flotte fjelltopper. På denne turen er ikke Papoures alene målet, vi synes at selve vandringen innover i fjellet er verd hele turen! 

Ferden videre fortsetter i et vakkert kystlandskap fra Domata Beach og vestover mot Sougia. 

Ukens siste fottur går fra høysletten Omalos og tilbake tilbake til Sougia. Denne turen byr på kulturlandskap, storslått utsikt og kløften Agia Irini, ofte omtalt som «lillebroren» til Samariakløften.

Sprek nok

Vi ønsker at alle våre turdeltakere skal komme på en tur der de opplever fysisk mestring. På fotturene opererer vi derfor med fire ulike vanskelighetsgrader/prikker som skal gi en pekepinn på nivået på de aktuelle turene. Du kan lese mer om de ulike nivåene ved å klikke her.

Denne aktuelle turen er klassifisert som Nivå 3, og er av de mer krevende av våre fotturer på "mellomnivå". 

"Turer klassifisert under denne kategorien har en eller to spesielt krevende dagsetapper. Det kan være en dagsetappen med effektiv gåtid 8 - 10 timer og kan inkludere krevende terreng, mye stein, stigninger (opp og/eller ned) på tilsammen 1.500 høydemeter. Øvrige dager vil etappene være enklere, som en tur på Nivå 2. 
For å delta på en tur klassifisert på Nivå 3, må du ha god kondisjon og kapasitet til å gjennomføre de mest krevende dagsetappene i et jevnt og godt tempo. Du bør ikke ha problemer med knær eller rygg."

Sprek nok

Vi ønsker at alle våre turdeltakere skal komme på en tur der de opplever fysisk mestring. På fotturene opererer vi derfor med fire ulike vanskelighetsgrader/prikker som skal gi en pekepinn på nivået på de aktuelle turene. Du kan lese mer om de ulike nivåene ved å klikke her.

Denne aktuelle turen er kategorisert som Nivå 2, og er blant de letteste av våre "middel" fotturer.

"På turer under denne kategorien er dagsetappene er lengre og terrenget mer variert enn en tur klassifisert som Nivå 1. Enkelte dager går turene går i terreng med en del opp- og nedstigninger, og du må ha kapasitet til å gjennomføre stigninger på inntil 700 meter i et relativt greit tempo uten for mye pauser. Andre dager kan det være mindre stigning, men etappene er derimot lenger.
Vi vandrer i hovedsak inntil 6 timer per dag, pauser kommer i tillegg. For å delta på denne type tur, må ha god kondisjon og samtidig kapasitet til å gjennomføre vandringer over flere dager."

Dagsprogram

Lørdag: Ankomst Chania

Etter ankomst til Chania flyplass, reiser hver enkelt inn til hotellet i Chania sentrum der Rundtomkring sin turleder venter. Reisemåte er enten flybuss (3 euro) eller taxi (25 euro).

Om kvelden samles vi på en lokal taverna for litt mat og en «bli-kjent»-prat

Busstur cirka 30 min.
Overnatting i Chania

Søndag: Askifou – Loutro

Etter frokost setter vi oss i bussen som tar oss over fjellet mot Sfakia og ukens første vandretur. Vi starter med en flott tur til fots over Askifouplatået, før turen fortsetter på gamle ferdeslveien ned mot kysten. Turen byr på storslått natur, gammelt kulturlandskap og en vakker kløft i full blomstring. 

Turen går tidvis i bratt terreng, noe som kan være krevende for deg med vonde knær.

Vi avslutter dagens fottur med buss og ferge videre til Loutro.

Turens lengde er 13 kilometer/cirka 6 timer
Terrenget er stigende fra 750 m.o.h. til 1.000, herfra nedstigning til havnivå
Overnatting i Loutro

Mandag: Rundtur fra Loutro via Aradenakløften

Etter frokost setter vi kursen ut på den greske landsbygda og opp i fjellet, i et av de mest uberørte områdene på Kreta.

Vi vandrer langs stier og gamle ferdselsveier og via den vakre og uberørte Arandakløften. I Anopolis, en tradisjonell fjellandsby, stopper vi for lunsj på en lokal taverna.

Tilbake til Loutro følger vi en gammel ferdselsvei som slynger seg i sikk-sakk ned fjellsiden.

Turen byr på gammelt kulturlandskap og storslått utsikt i alle himmelretninger.

Turens lengde er 14 kilometer/5 timer
Terrenget er stigende opp til 600 m.o.h., og tilbake til havnivå
Overnatting i Loutro

Tirsdag: Loutro – Agia Roumeli

Dagens vandretur går i variert terreng langs kysten. Vi følger stien gjennom gammelt kulturlandskap, forblåste klipper og pinjeskog før vi tidlig på ettermiddagen ankommer Agia Roumeli.

Turen byr på flere fine badestrender, blant annet Agios Pavlos, der det også finnes en svært gammel kirke med godt bevarte veggmalerier.

Turen kan kortes ned ved å ta taxibåt til Marmara.

Turens lengde er 15 kilometer/5-6 timer
Terrenget er lett kupert med høyeste punkt 125 meter
Overnatting i Agia Roumeli

Onsdag: Fridag

I dag er det fridag, men ønsker du likevel å komme deg ut på tur, er det mulig å gå fine turer på egen hand i området rundt Agia Roumeli.

Hvis du heller foretrekker en rolig dag, kan kanskje stranden være et alternativ?

Overnatting i Agia Roumeli

Torsdag: Domata – Sougia

Dagens vandring går i et variert og storslått kystlandskap – nok en av våre favoritter.

Turen starter med med båttransport til Domata Beach, en flott strand som kun er tilgjengelig via sjøveien eller til fots.

Fra Domata går turen til fots i kupert terreng langs kysten mot Tripiti, et naturlig sted for lunsj og kanskje også et bad.
Vi fortsetter videre opp mot turens høyeste punkt, Profitis Ilias, 300 m.o.h. Herfra er det fire timers vandring til Sougia, som er målet for dagens vandring.

Turen byr på en flott båttur, storslått kystlandskap, spennende geologi, øde streder og vandring i pinjeskog. Men dagens etappe byr også på bratte stigninger og mye sol.

Gjennomføring av denne turen (spesielt båttransporten) er sårbar for vær og vind, og kan måtte endres på kort varsel og erstattes av alternativt program.

Turens lengde er 17 kilometer/7 timer
Terrenget er kupert, med høydeforskjeller på inntil 300 meter.
Overnatting i Sougia

Fredag: Fra Omalos til Sougia via Agia Irini-kløften

Ukens siste vandring starter på Omalos og fortsetter over fjellet og inn i Agia Irini-kløften. Agia Irini-kløften er kjent som Samaiakløftens lillebror, den er minst like vakker og mye roligere.

Siste del av turen ned mot Sougia går delvis på asfaltvei og delvis i et tørrlagt elveleie.

Turens lengde er 15 kilometer/cirka 6 timer
Terrenget er fallende fra 1.200 meter til havnivå. 
Overnatting i Sougia

Lørdag: Hjemreise

Etter frokost avslutter vi ukens program, og deltakerne kan nyte formiddagen i Sougia.

Etter lunsj arrangerer vi felles transport tilbake til Chania sentrum. Kanskje blir det tid til en bytur eller en tur på stranden før den enkelte reiser til flyplassen med flybuss eller drosje? Bagasjen kan oppbevares på busstasjonen i Chania mot en liten avgift.

Det tas forbehold om endringer i programmet!

Pakkeliste

Hva skal du ha med – og hvordan pakke?

Når det gjelder bagasje og utstyr den uken vi er på tur, gjelder prinsippet om ikke å ta med for mye. Vi arrangerer bagasjetransport mellom de ulike overnattingsstedene, men ber deg likevel å pakke lett og smart, og kun ett kolli (koffert/bag etc.) per person.

De dagene vi er ute på tur, er antrekket shorts, t-skjorte og solhatt/caps. Om kveldene spiser vi middag utendørs, gjerne iført turbukse og fleecejakke/lett dunjakke. Siste dagen i Chania, kan det være greit å ha fine med «byklær».

Godt skotøy er en forutsetning for en vellykket tur. Vi anbefaler en lett fjellskol med god ankelstøtte og solid såle. Skoene må være godt brukt/inngått før du legger på tur. Vi skal vandre i til sammen seks dager, og ingenting er mer ødeleggende enn vonde gnagsår.

Et godt råd er å ta med et par lette joggesko i tillegg til turskoene. Disse kan være gode å bytte til i tilfelle såre bein. Joggesko er også fint å ha på ettermiddag og kveld.

Forslag til innhold i bagen

 • Dagstursekk– for å bære vann, litt mat og badetøy
 • Drikkepose for vann er veldig praktisk, og også mer miljøvennlig enn engangsflasker som selges på butikken
 • Lyse, lette turklær (shorts og t-skjorte)
 • Bukse og lett akke/tynn dunjakk/ull til kvelden – Selv om det er varmt om dagen, kan det kan være kjølig på kvelder og netter
 • Lett/tynn vindjakke
 • Badetøy og lettørket håndduk for strandbruk
 • Hodeplagg/caps for å beskytte hodet mot sterk sol er viktig
 • Solkrem
 • Porsjonspakker med energidrikk/energitabletter, kan være til god hjelp i varmen. Må inneholde salt og energi, ikke koffein. Kan kjøpes på sportsbutikk i Norge
 • Personlig førstehjelpsutstyr – Gnagsårplaster, paracet etc.
 • Myggmiddel (Det kan være enkelte lokale forekomster av mygg)
 • Vaskemiddel for å skylle opp klær underveis
 • Solbriller og kamera
 • Hodelykt eller lommelykt. Husk batterier
 • Reisesyketabletter anbefales for deg som lett blir bilsyk på svingete veier

Flybilletter

Flybilletter fra Norge til Chania, Kreta, er ikke inkludert i pakkereisen, og må ordnes av den enkelte reisende.

Rundtomkring kan være behjelpelig med å finne passende flybilletter. Ta kontakt med Ninette på telefon 91819937 for mer informasjon.