Skip to main content

Fjellturer i ville, vakre Vesterålen - Bleik og Nyksund

Denne sommeren ønsker vi å vise fram Andøya, denne vakre øya lengst uti havgapet i Vesterålen, øya som er «hjemme» for oss. Og ikke nok med det, vi skal også tilbringe to dager i Nyksund, et idylliske fiskevær som er utgangspunkt for en av Vesterålens fineste fotturer. Dette kan være ferien for deg som er sprek og vant med å ferdes på fjellet.  

På denne turen byr vi på fem dager spekket med noen av de fineste naturopplevelsene i Vesterålen. Med utgangspunkt i landsbyen Bleik på Andøya skal vi på flere flotte fjellturer, vi skal ut på havet med lokal fiskebåt, studere lokale fuglefjell og besøke bortgjemte strender. Vi skal også besøke vestsiden av Andøya med sitt forrevne landskap, en veistrekning som har status som Nasjonal Turistvei.

Turen videre går til det avsidesliggende fiskeværet Nyksund der vi skal bo de to siste nettene. Nyksund er utgangspunktet for en flott rundtur til fots over fjellet mot Stø. Turen har fått navnet Dronningruta, etter at dronning Sonja gikk her for noen år siden.  

Både Bleik og Nyksund kjennetegnes av kort avstand mellom storhavet og fjellet. Hvor ellers kan du gå på fjelltur, høyt over tregrensen, og samtidig høre bruset fra havet?

Vi har lagt denne turen til sensommeren, da vi synes dette er den fineste tiden i nord. Luften er klar, det er fortsatt lyse kvelder, og det er gode muligheter for stabilt sommervær. Det er for sent på sommeren til å oppleve midnattsola, men vi våger å påstå at kveldsola som går ned i horisonten, er den vakreste opplevelsen.

Hvor skal vi bo?

For å få en fin og sosial ramme rundt oppholdet, har vi valgt å bo samlet på rorbuanlegg. Rorbuen vil være vår base, ikke bare under aktivitetene på dagtid, men også rundt felles frokost og et hyggelig middagsmåltid.

De første tre nettene skal vi tilbringe på Bleik, en malerisk liten fiskerlandsby, med kort vei til hav og fjell, og fasiliteter som butikk, kafe og landsbypub. Mot slutten av uken forflytter vi oss til Nyksund der vi også skal bo på rorbu. Nyksund er et fraflyttet fiskevær som fikk nytt liv etter at tyske ungdommer kom flyttende og satte i gang restaurering av hus og brygger. 

Dagsprogram

Torsdag: Kveldstur til Måtinden

Odd Gunnar vil være på plass på Andøy Lufthavn kl 09:35 for å ta i mot de som ankommer Andøya med Norwegian sin flight fra Oslo.

Etter en god brunsj og litt egentid, er det på tide å gjøre oss kjent i og rundt landsbyen Bleik. 

Bleik er som sagt en liten landsby der hus og fjøs ligger tett i tett og skjermer mot storhavet. Landsbyen har landhandel, kafe og en hyggelig landsbypub. Bleik har også en av norges vakreste og lengste sandstrender, ikke overrasjende kalt Bleiksstranda. 

Når Bleik er ferdig utforsket, gjør vi oss klar for kveldstur til Måtinden, vår første fottur sammen.

Måtinden er en av de flotteste og mest spektakulære fotturene i Vesterålen. Turen går i fint terreng med noe stigning før vi kommer opp i høyden. Her vandrer vi i et "heilandskap" med flott utsikt ut over storhavet. Fra toppen av Måtinden ser vi hele vestkysten av Andøya, samt fuglefjellet Bleiksøya, som ligger i nord. Er været på vår side, kan vi se sola gå ned i havet.

Turen tar cirka 4 - 5 timer totalt
Høyeste punkt er 408 meter

Fredag: Tur til Høyvika

Fredagens tur starter på Stave, en liten bygd vest på Andøya. Herfra går turen til fots i flott kulturlandskap, litt opp i høyden og så ned til Høyvika, en av de fineste strendene vi vet om. For Andøyfolket er dette er kjent og kjært turmål, men for tilreisende er stedet fortsatt en uoppdaget perle. 

Kveldssola kan være vakker i Høyvika. Så vi tar oss god til, tenner bål og tilbereder medbragt mat og drikke. Og her kan vi sitte og nyte kvelden så lenge vi orker og været tillater det.

Turen tar cirka 3 timer totalt
Høyeste punkt er cirka 100 meter

Lørdag: Tre fjelltopper og båttur langs «vestersida»

Etter frokost er vi klar for en ny og flott dag i fjellet. Målet er å komme oss opp på tre flotte fjelltopper, Trolltinden, Breitinden og Sverigetinden. Når vi først har kommet opp i høyden, går turen i flott og relativt slakt terreng. Det er ingen store høydeforskjeller mellom de ulike toppene.

Etter en vel gjennomført fottur, er det på tide å se Andøya fra havet. En fiskebåt tar oss med på tur, blant annet rundt Bleiksøya, et fuglefjell kjent for store bestander av lundefugl og havørn. Er vi heldige med dagens fangst, får vi servert en lokal favoritt, fisk kokt i sjøvann, servert med rømme og flatbrød.

Turen tar rundt 4 - 5 timer
Høyeste punkt er 512 meter

Søndag: Topptur på sørøya

Søndag morgen pakker vi ut av rorbua på Bleik, og setter oss på bussen vår i retning Nyksund.

Men først skal vi ut på nok en fottur, denne gang sør på Andøya. Vi skal opp på Gavltinden, vår hittil høyest beliggende topp, 662 moh. Fra toppen er det flott utsikt i alle himmelretnigner, også mot nabokommunene, Sortland og Øksnes.

Etter en vel gjennomført fottur, går turen videre til fiskeværet Nyksund, der vi sjekker inn på en ny rorbu. 

Turen til Gavltinden er cirka 3,5 km hver vei/3 timer
Høyeste punkt er 662 meter

Mandag: Dronningruta i Øksnes

Ukens siste fottur er den kjente Dronningruta. Dette er en flott og variert rundtur mellom Nyksund og Stø. Turen går opp i fjellet, over heier, ned mot fiskeværet Stø, langs fjæra, opp på fjellet igjen, og så ned og tilbake til Nyksund. Tilsammen utgjør dette en høydeforskjell på 900 meter. 

I Nyksund venter forfriskninger på kaikanten og så en velfortjent festmiddag.

Tirsdag: Avreisedag

Vi sjekker ut av rorbua og setter kursen mot Sortland og så videre til Andenes. 

For mer informasjon om avreise, se eget avsnitt "Reise til Vesterålen".

Det tas forbehold om endringer i programmet, blant annet som følge av været som kan skifte raskt der oppe i havgapet.

Varmt velkommen til Vesterålen!

Reise til Vesterålen

Reisen til Andøya er ikke inkludert i pakkereisen, og må ordnes av den enkelte reisende.

Programmet starter på Andenes torsdag 30. juli kl 09:30 og avsluttes tirsdag 28. juli på Sortland kl 11:00 eller på Andenes kl 14:00.

Alternative reisemåter til Andøya

 • Fly med Norwegian, direkterute Oslo – Andenes, torsdag og søndag
 • Fly til Harstad/Narvik lufthavn, bil videre til Andenes (tre - fire timer) eller Sortland (cirka to timer)
 • Fly Tromsø eller Bodø – Andenes, daglig avganger
 • Bil Tromsø – Andenes, via Senja, inkluderer bilferge fra Gryllefjord – Andenes
 • Hurtigruten, nordgående eller sørgående, anløpssted Risøyhamn

Kombinere med andre opplevelser i området

Dersom du ønsker å tilbringe flere dager i området, kan vi behjelpelig med tips om andre opplevelser/destinasjoner.

 • Avslutte på Sortland og derfra ta turen til Møysalen, Vesterålens høyeste fjell, 1.260 m.o.h. 
 • Avslutte på Sortland og reise videre til Lofoten

 

 

Betingelser

Forbehold knyttet til korona/Covid-19

Dersom det foreligger restriksjoner fra offentige myndigheter som er til hinder for å kunne gjennomføre arrangementet, eller om det oppstår andre forhold knyttet til sikkerhet, forbeholder vi oss å avlyse med 14 dagers varsel. 

Deltakere som har bestilt denne reisen, vil bli holdt oppdatert om eventuelle restriksjoner, eller opphevelse av sådanne, så langt disse er kjent for oss.

Forbehold antall deltakere

For å kunne gjennomføre arrangementet forutsetter vi et minimum antall bestillinger på 10 personer innen 10. juni 2020. 

Blir antallet deltakere mindre enn dette, forbeholder vi oss retten til å kansellere arrangementet med fire ukes varsel.

Hva er inkludert?

 • Fem overnattinger i tomannsrom, frokost inkludert
 • Fire lunsjpakker/smørelunsj
 • Fem middager/kveldsmåltider
 • Egen buss mellom start- og sluttpunkt på utfluktene
 • Båttur for å se fuglefjellet Bleiksøya. Værforbehold
 • Fotturer med lokalkjente turledere, Ninette og Odd Gunnar

Hva er ikke inkludert?

 • Enkeltrom. Kan skaffes mot tillegg kr 1.800. Begrenset antall rom
 • Drikke til middag, betales av den enkelte
 • Lunsj torsag og tirsdag
 • Transport utenom fastsatt program
 • Aktiviteter utenom fastsatt program

Generelle reisevilkår

Vi ber deg lese våre reisevilkår som du finner ved å klikke på denne lenken

 

 

Sprek nok

Vi ønsker at alle våre turdeltakere skal komme på en tur der de opplever fysisk mestring. På fotturene opererer vi derfor med fire ulike vanskelighetsgrader/prikker som skal gi en pekepinn på nivået på de aktuelle turene. Du kan lese mer om de ulike nivåene ved å klikke her.

Denne aktuelle turen er kategorisert som Nivå 2, og er blant de letteste av våre "middel" fotturer.

"På turer under denne kategorien er dagsetappene er lengre og terrenget mer variert enn en tur klassifisert som Nivå 1. Enkelte dager går turene går i terreng med en del opp- og nedstigninger, og du må ha kapasitet til å gjennomføre stigninger på inntil 700 meter i et relativt greit tempo uten for mye pauser. Andre dager kan det være mindre stigning, men etappene er derimot lenger.
Vi vandrer i hovedsak inntil 6 timer per dag, pauser kommer i tillegg. For å delta på denne type tur, må ha god kondisjon og samtidig kapasitet til å gjennomføre vandringer over flere dager."