Denne sommeren ønsker vi å vise fram Andøya, denne vakre øya lengst uti havgapet i Vesterålen, øya som er «hjemme» for oss. Og ikke nok med det, vi skal også tilbringe to dager i Nyksund, et idylliske fiskevær som er utgangspunkt for en av Vesterålens fineste fotturer. Dette kan være ferien for deg som er sprek og vant med å ferdes på fjellet.
På denne turen byr vi på fem dager spekket med noen av de fineste naturopplevelsene i Vesterålen. Med utgangspunkt i landsbyen Bleik på Andøya skal vi på flere flotte fjellturer, vi skal ut på havet med lokal fiskebåt, studere lokale fuglefjell og besøke bortgjemte strender. Vi skal også besøke vestsiden av Andøya med sitt forrevne landskap, en veistrekning som har status som Nasjonal Turistvei.
Turen videre går til det avsidesliggende fiskeværet Nyksund der vi skal bo de to siste nettene. Nyksund er utgangspunktet for en flott rundtur til fots over fjellet mot Stø. Turen har fått navnet Dronningruta, etter at dronning Sonja gikk her for noen år siden.
Både Bleik og Nyksund kjennetegnes av kort avstand mellom storhavet og fjellet. Hvor ellers kan du gå på fjelltur, høyt over tregrensen, og samtidig høre bruset fra havet?
Vi har lagt denne turen til sensommeren, da vi synes dette er den fineste tiden i nord. Luften er klar, det er fortsatt lyse kvelder, og det er gode muligheter for stabilt sommervær. Det er for sent på sommeren til å oppleve midnattsola, men vi våger å påstå at kveldsola som går ned i horisonten, er den vakreste opplevelsen.
Hvor skal vi bo?
For å få en fin og sosial ramme rundt oppholdet, har vi valgt å bo samlet på rorbuanlegg. Rorbuen vil være vår base, ikke bare under aktivitetene på dagtid, men også rundt felles frokost og et hyggelig middagsmåltid.
De første tre nettene skal vi tilbringe på Bleik, en malerisk liten fiskerlandsby, med kort vei til hav og fjell, og fasiliteter som butikk, kafe og landsbypub. Mot slutten av uken forflytter vi oss til Nyksund der vi også skal bo på rorbu. Nyksund er et fraflyttet fiskevær som fikk nytt liv etter at tyske ungdommer kom flyttende og satte i gang restaurering av hus og brygger.