Fine fotturer på Kreta

Samariakløften opp – og andre fine turer

I 2019 kan du få gjøre en tur som de færreste har gjort før, nemlig Samariakløften opp. Og i tilfelle du har gått kløften ned en eller flere ganger, kan vi love deg at å gå turen opp fra Agia Roumeli til Omalos, er en helt annen og mye mer spesiell opplevelse. Varmt velkommen på tur!

En variert tur på sørvestkysten av Kreta

Denne uken starter med en overnatting i Chania, før vi søndag morgen setter oss i bussen med kurs sørover mot Sfakia.  Her tar vi på fjellskoene og vandrer vestover til små kystbyer og med avstikkere opp i høyden.

I tillegg til Samariakløften byr denne uken på flere andre fine opplevelser, som flotte kystvandringer, besøk i to fjellandsbyer, overnatting på Omalosplatået, og tur gjennom den frodige Agia Irini-kløften.

Underveis på turen blir vi tatt varmt imot av våre greske venner. De fleste dagene er det fine forhold for bad i det vakre Middelhavet.

Se for øvrig detaljert program for lengde og stigning på de enkelte dagsetapper.

Samariakløften opp

Turen opp Samariakløften, fra Agia Roumeli til Omalos, kan kanskje virke lang og strabasiøs for enkelte. Tolvhundre meters stigning og kanskje tusen mennesker som går i motsatt retning på en smal sti. Går det bra, det da? Ja visst!

Så snart kløften åpner om morgenen, er vi klar til å starte vår vandring opp mot toppen. Sannsynligvis er vi de eneste som legger turen opp gjennom kløften, og de første timene er vi alene, omgitt av storslått natur, fuglekvitter, kri-kri og et og annet muldyr.

Etter noen timers vandring vil vi møte de første på vei ned mot Agia Roumeli. Etterhvert, når de som startet fra toppen om morgenen, kommer i samlet flokk, stopper vi i den gamle landsbyen Samaria for en velfortjent pause.

Etter en times tid eller så, har fleste vandrerne passert, og vi klar for siste etappe. Jo lenger opp vi kommer, jo vakrere blir det. Å vandre i denne storslåtte kløften, nærmest alene, er magisk, og en tur vi tror du aldri vil glemme.

Vi skal opp 1.200 høydemeter, men til tross for dette, er turen er ikke spesielt krevende hvis du har god kondisjon og er vant med å gå i terreng med stigninger. Vi er i Samariakløften for å oppleve vakker natur, vi går i et jevnt og rolig tempo og trenger ikke å haste for å nå toppen. Vi regner med at vi uansett er på toppen rundt tre – fire om ettermiddagen.

Sprek nok?

Vi ønsker at våre turdeltakere skal komme på tur der de opplever fysisk mestring. På fotturene opererer vi derfor med tre ulike vanskelighetsgrader/prikker som skal gi en pekepinn på nivået/vanskelighetsgraden på de aktuelle turene. Du kan lese mer om de ulike nivåene ved å klikke her

Denne aktuelle turen har to prikker, og betegnes som en middels utfordrende tur.

«Dagsetappene er lengre (enn 4 timer) og terrenget mer variert. Vanskelighetsgraden kan variere i løpet av uken. Underlaget kan være ujevnt og høydeforskjellene store. Du må ha god kondisjon og samtidig ha kapasitet til å gjennomføre vandringer over flere dager.»

Pris og betingelser

Hva inngår i prisen?

Prisen for denne uken er kroner 9.990 og inkluderer følgende:

 • Overnatting i delt rom
 • Halvpensjon alle dager (frokost, middag inkl. lokal vin)
 • Transport fra siste overnattingssted til Chania avreisedagen, lørdag
 • Fotturprogram – les mer under «Detaljert program»
 • Bagasjetransport

Hva inngår ikke i prisen

 • Flyreise tur/retur Chania, Kreta – se eget avsnitt vedrørende flybilletter
 • Transport fra Chania flyplass til hotell i Chania ankomstdagen. Flybuss koster cirka 3 euro, en drosje cirka 25 euro
 • Enkeltrom. Kan bestilles mot tillegg kr 2.000. Begrenset antall rom
 • Lunsj
 • Transport fra hotell i Chania til flyplassen ved hjemreise
 • Transport utenom fastsatt program.
 • Reiseforsikring
 • Tips til servitører og romservice

Annen praktisk informasjon

Les gjerne gjerne gjennom avsnittet om «Praktisk informasjon» der du finner informasjon om blant annet følgende

 • Betingelser
 • Bestilling og betaling
 • Alene på tur
 • Flybilletter

Våren 2019

Flybilletter er ikke inkludert i pakkereisen, og må ordnes av den enkelte reisende.

Rundtomkring kan være behjelpelig med å finne passende flybilletter Norge – Kreta. Ta kontakt med Ninette på telefon 91819937 for mer informasjon.

Vi arrangerer transport fra Chania flyplass til hotellet i Chania sentrum etter Norwegian sin flight fra Oslo, ankomst kl 19:10.

De som har andre ankomsttider, reiser selv fra flyplassen og inn til Chania der Rundtomkring sin turleder venter. Reisemåte er enten flybuss (3 euro) eller taxi (25 euro).

Turinformasjon

Nivå:

Ta kontakt for informasjon om turdatoer.

Mer informasjon

Ønsker du mer informasjon om turen? Fyll ut kontaktinformasjon i skjemaet under, og vi ringer deg tilbake.


Detaljert program

Dag1: Ankomst Chania

Vi arrangerer transport fra Chania flyplass til hotellet i sentrum etter Norwegian sin flight fra Oslo, ankomst kl 19:10

De som har andre ankomsttider, reiser selv fra flyplassen og inn til Chania der Rundtomkring sin turleder venter. Reisemåte er enten flybuss (3 euro) eller taxi (25 euro).

Cirka 20:00 går gruppen samlet til  en lokal taverna for informasjonsmøte og middag.

Busstur cirka 25 minutter
Overnatting i Chania

Dag2: Kysttur fra Sfakia – Loutro

Etter frokost setter vi oss på bussen og reiser sørover til Sfakia, en hyggelig småby på sørvestkysten av Kreta.

Ukens første vandretur går i et vakkert kystlandskap mellom Sfakia og Loutro.

Om turens høydepunkt er den flotte badestranden, Sweetwater Beach, eller utsikten som etter hvert åpner seg mot Loutro, er opp til den enkelte å avgjøre. Fint er det uansett!

Turens lengde er 6 kilometer /2 timer
Terrenget er lett kupert med høyeste punkt 100 meter
Overnatting i Loutro

Dag3: Rundtur fra Loutro via Anopolis

Etter frokost setter vi kursen ut på den greske landsbygda og opp i fjellet, i et av de mest uberørte områdene på Kreta.

Vi vandrer opp i fjellet, langs stier og gamle ferdselsveier før vi ankommer dagens mål, den tradisjonelle fjellandsbyen Anopolis. Her stopper vi for lunsj på en lokal taverna.

Tilbake til Loutro følger vi en gammel ferdselsvei som slynger seg i sikk-sakk ned fjellsiden.

Turen byr på gammelt kulturlandskap og storslått utsikt i alle himmelretninger.

Turens lengde er 10 kilometer/5 timer
Terrenget er stigende opp til 550 m.o.h., og tilbake til havnivå
Overnatting i Loutro

Dag4: Loutro – Agia Roumeli

Dagens vandretur går i variert terreng langs kysten. Vi følger stien gjennom gammelt kulturlandskap, forblåste klipper og pinjeskog før vi tidlig på ettermiddagen ankommer Agia Roumeli.

Turen byr på en gammel kirke med godt bevarte fresker, flere fine badestrender, blant annet Marmara Beach som også huser en av Europas beste strandtavernaer,

Turens lengde er 15 kilometer/5-6 timer
Terrenget er lett kupert med høyeste punkt 125 meter
Overnatting i Agia Roumeli

Dag5: Fridag i Agia Roumeli

Dagen er til fri disposisjon, enten du ønsker å slappe av på stranden eller du er klar for en kort fottur i nærområdet.

Området rundt Agia Roumeli byr på flere turmuligheter, blant annet to venetianske festninger som ligger fint til oppe i høyden.

Overnatting i Agia Roumeli

Dag6: Samarikløften opp

Så snart nasjonalparken åpner om morgenen, er vi klar til å starte vår vandring opp Samariakløften. Sannsynligvis er vi de eneste som legger turen opp gjennom kløften, og de første timene vil vi være alene, omgitt av storslått natur, fuglekvitter, kri-kri og et og annet muldyr.

Etter noen timers vandring, vil vi møte de første på vei ned mot Agia Roumeli. Etterhvert, når alle de som startet fra toppen om morgenen, kommer i samlet flokk, stopper vi i den gamle landsbyen Samaria for en velfortjent pause.

Etter en times tid eller så, har fleste vandrerne passert, og vi klar for siste etappe. Jo lenger opp vi kommer, jo vakrere blir det. Å vandre i denne storslåtte kløften, nærmest alene, er magisk, og en tur vi tror du aldri vil glemme.

Turens lengde er 15 kilometer/6 timer
Terrenget er stigende fra havnivå til 1.200 meter
Overnatting i Omalos

Dag7: Over fjellet og ned til Sougia gjennom Agia Irini-kløften

Siste turdag går vi fra Omalos og ned over fjellet i et vakkert kulturlandskap. I Agia Irini går vi inn i kløften med samme navn, og følger denne ned mot kysten.

Agia Irini-kløften er mindre besøkt enn «storebroren» Samariakløften lenger øst, men likefullt både vakkert og frodig, og turen kan fort bli en favoritt.

Siste del av turen ned mot Sougia går delvis på asfaltvei og delvis i et tørrlagt elveleie.

Turens lengde er 15 kilometer/cirka 6 timer
Terrenget er fallende fra 1.200 meter til havnivå.
Overnatting i Sougia

Dag8: Hjemreise

Etter frokost avslutter vi ukens program, og deltakerne kan nyte formiddagen i Sougia.

Etter lunsj arrangerer vi felles transport tilbake til Chania sentrum. Kanskje blir det tid til en bytur eller en tur på stranden før den enkelte reiser til flyplassen med flybuss eller drosje? Bagasjen kan oppbevares på busstasjonen i Chania mot en liten avgift.

Det tas forbehold om endringer i programmet!

Pakkeliste

Hva skal du ha med – og hvordan pakke?

Når det gjelder bagasje og utstyr den uken vi er på tur, gjelder prinsippet om ikke å ta med for mye. Vi arrangerer bagasjetransport mellom de ulike overnattingsstedene, men ber deg likevel å pakke lett og smart, og kun ett kolli (bag etc.) per person.

De dagene vi er ute på tur, er antrekket shorts, t-skjorte og solhatt/caps. Om kveldene spiser vi middag utendørs, gjerne iført turbukse og fleecejakke/lett dunjakke. Siste dagen i Chania, kan det være greit å ha med rene «byklær».

Godt skotøy er en forutsetning for en vellykket tur. Vi anbefaler tursko med stiv såle, eller kraftig joggesko med ditto såle. Skoene må være godt brukt/inngått før du legger på tur. Vi skal vandre i til sammen seks dager, og ingenting er mer ødeleggende enn vonde gnagsår.

Et godt råd er å ta med et par lette joggesko i tillegg til turskoene. Disse kan være gode å bytte til i tilfelle såre bein. Joggesko er også fint å ha på ettermiddag og kveld.

Forslag til innhold i bagen

 • Dagstursekk– for å bære vann, litt mat og badetøy
 • Drikkepose for vann er veldig praktisk, men en drikkeflaske fungerer også fint
 • Lyse, lette turklær (shorts og t-skjorte). Sorte turklær fungerer dårlig i solen
 • Bukse og fleecejakke/tynn ull til kvelden – Selv om det er varmt om dagen, kan det kan være kjølig på kvelder og netter
 • Lett/tynn vindjakke
 • Badetøy og lettørket håndduk for strandbruk
 • Hodeplagg/caps for å beskytte hodet mot sterk sol er viktig
 • Solkrem
 • Porsjonspakker med energidrikk/energitabletter, kan være til god hjelp i varmen. Må inneholde salt og energi, ikke koffein. Kan kjøpes på sportsbutikk i Norge
 • Personlig førstehjelpsutstyr – Gnagsårplaster, paracet etc.
 • Myggmiddel (Det kan være enkelte lokale forekomster av mygg)
 • Vaskemiddel for å skylle opp klær underveis
 • Solbriller og kamera
 • Hodelykt eller lommelykt. Husk batterier
 • Reisesyketabletter anbefales for deg som lett blir bilsyk på svingete veier