La Gomera

Nyhet! – Fottur på La Gomera

La Gomera er kjent for verdens rareste språk, lange svarte lavastrender og en natur som kan ta pusten fra enhver. I tillegg byr øya på hundrevis av kilometer med turstier og et behagelig klima året rundt. Bli med på fottur på La Gomera!

Om La Gomera

La Gomera er en av de minste Kanariøyene. Og med sin beliggenhet langt ute i havet og uten internasjonal flyplass, har øya fortsatt en svært begrenset turistindustri. Her hersker en avslappet atmosfære uten støy fra barer eller nattklubber. Er vi heldige, kan vi kanskje oppleve en spontan trommekonsert på stranden.

I tillegg til de lokale, vil vi i hovedsak møte andre fotturister samt en og annen «overvintret» hippie. Det finnes faktisk en uskreven regel blant La Gomera-fans om ikke å fortelle om øya, eller som de sier «Måtte himmelen forby at de barbariske hordene på Tenerife invaderer denne fredfulle øya».

Da vi valgte La Gomera som reisemål, var det i første rekke på grunn av alle de fantastiske fotturene denne øya har å by på. Men vi falt også for den avslappede og uformelle atmosfæren samt det gunstige klimaet som gir oss en smak av sommer også når det er vinter i Norge.

Hvor skal vi bo?

Denne uken skal vi bo fast sørvest på øya, i Valle Gran Rey. Her er det lange, svarte lavastrender og en badetemperatur som holder minst 20 grader året rundt.

I dag er Valle Gran Rey et lite tettsted som i stor grad lever av fotturistene, mens det fra slutten av 60-tallet var et senter for hippiekulturen på øya. Byen bærer ennå preg av hippietiden, noe som vi vil se under oppholdet.

Fotturer

Øya er liten og nesten trill rund, og midt på øya finner vi nasjonalparken Garajonay. Garajonay står på UNESCOs liste over verneverdige områder og er en av Europas siste urskoger. Under tåketeppet vokser den unike røsslyngen og de imponerende laurbærtrærne med lange, grønne skjegg som gir skogen en nærmest trolsk stemning.

De fleste fotturene går i nasjonalparken og i områdene rundt. Det innebærer at hver turdag starter med en busstur (30 til 60 minutter) for å komme til stistart. Enkelte dager fører turstien oss tilbake helt til Valle Gran Rey, andre dager benytter vi buss også på returen.

Sprek nok?

På La Gomera er det mye bratte opp- og nedstigninger, og samtlige fotturer er derfor i henhold til Rundtomkring sin definisjon av nivå 2 og/eller 3:

«For å få fullt utbytte av denne uken må du ha god kondisjon og kunne bevege deg i mer krevende terreng. Du bør ikke ha problemer med knær eller rygg. Dagsetappene varierer fra tre til seks-syv timers effektiv gange, og kan inneholde store høydeforskjeller.»

Det vil være mulig å ta fridager dersom noen turer vurderes som for utfordrende for knær og hofter.

Annen praktisk informasjon

Les gjerne gjerne gjennom avsnittet om «Praktisk informasjon» der du finner informasjon om blant annet følgende:

 • Betingelser
 • Bestilling og betaling
 • Alene på tur

Pris og betingelser

Prisen for denne uken er per person i delt rom og inkl fly fra Oslo.

Hva inngår i prisen

Prisen inkluderer:

 • Fly Oslo – Tenerife Sør tur/retur, innsjekket bagasje samt mat på flyet. Fly med avreise Bergen eller Stavanger kan ordnes på forespørsel
 • Transfer fra Tenerife Sør til Valle Gran Rey (d.v.s. buss fra flyplassen til Los Christianos, båt videre til San Sebastian/La Gomera og til slutt buss over øya til Valle Gran Rey)
 • Overnatting i delt 2-mannsrom eller leilighet ved stranden i Valle Gran Rey
 • Halvpensjon, d.v.s. frokost og middag alle dager. En valgfri drikke til middag er inkludert
 • Daglig fotturprogram, inkludert lokaltransport/buss
 • Avskjedsmiddag lørdag kveld

Hva inngår ikke i prisen

 • Enkeltrom. Et begrenset antall enkeltrom kan skaffes forutsatt ledig kapasitet, tillegg kr 2.300.
 • Lunsj. Vi spiser gjerne lunsj når vi er ute på tur, på en vandrekafe eller en lokalt spisested. Alternativt kjøper vi inn mat/drikke på lokalbutikken før avreise
 • Drikke til middag/kveldsmåltid utover en valgfri drikke
 • Tips på restauranter
 • Reiseforsikring

Reiseinformasjon/Flyreise

Reisen fra Oslo til La Gomera er inkludert i prisen. Flybilletter fra Bergen og Stavanger kan skaffes på forespørsel mot et eventuelt pristillegg.

Flytidene fra/til Oslo er som følger:

 • Oslo – Tenerife Sør, utreise Oslo søndag kl 09:00, ankomst Tenerife Sør kl 13:50
 • Tenerife Sør – Oslo, utreise Tenerife Sør søndag kl 14:50, ankomst Oslo kl 21:35
 • Direktefly Bergen/Stavanger – Tenerife kan skaffes på forespørsel

Flyreise Oslo – Tenerife tar cirka 6 timer, buss fra flyplassen til Los Christianos 1/2 time, båt videre til San Sebastian/La Gomera 1 time, og siste etappe går med buss til Valle Gran Rey, 1 1/2 time. Retur til Norge følger samme rute, men motsatt vei.

Turinformasjon

Nivå:

Ta kontakt for informasjon om turdatoer.

Mer informasjon

Ønsker du mer informasjon om turen? Fyll ut kontaktinformasjon i skjemaet under, og vi ringer deg tilbake.


Detaljert program

Søndag: Reisedag Norge – La Gomera

Utreise fra Oslo søndag kl 09:00, ankomst Valle Gran Rey/La Gomera sent søndag ettermiddag/tidlig kveld.

Etter innsjekk på hotellet møtes vi til middag og en hyggelig «bli kjent»-prat.

Reise fly, båt og buss – hele dagen

Mandag: Tur fra Arure og ut på landsbygda

Ukas første turprogram starter i landsbyen Arure og er en perfekt introduksjon til alt som er bra med La Gomera, vennlige mennesker, en frodig og idylliske landsbygd med flere små landsbyer, eventyrskog, og det beste av alt, en god lunsj på slutten av turen.

Turens lengde er cirka 13 kilometer /4 timer
Terrenget er kupert 300 meter opp/300 meter ned

Tirsdag: Hayas – Vallehermoso

Denne turen går gjennom nasjonalparken Garajoney, og er bindeleddet mellom de to fineste turområdene på La Gomera.

Fra landsbyen Hayas går vi gjennom et vakkert skogområde før en fantastisk utsikt mot Vallhermoso og turområdene i nord, åpner seg opp.

Etter en lang nedstigning på 900 meter, smaker det godt med lunsj i Vallehermoso.

Turens lengde er 10 kilometer/3 timer
Terrenget starter med en forsiktig stigning på 250 meter, så en nedstigning på 900 meter

Onsdag: Klassisk Garajoney

Dette er nok den mest kjente av turløypene på La Gomera, og følger nasjonalparken Garajonay fra nord til sør. Turen starter med en stigning opp mot øyas høyeste topp, 1.437 moh, og fortsetter gjennom regnskog med laurbærtrær og røsslyng. Turen går videre i fallende terreng og byr på en vakker ravine, øyas lengste vannfall, små landsbyer, vakkert kulturlandskap og sist, men ikke minst, en hyggelig vandrekafe.

Turens lengde er 12 kilometer/4 timer
Terrenget er noe krevende med nedstigning på cirka 1000 meter. Et lite område kan oppleves ubehagelig for de med høydeskrekk

Torsdag: Los Roques rundtur

La Gomera er en vulkanøy, men har ikke hatt vulkanutbrudd på flere millioner år. På denne turen vil derimot flere «roques», små «fjelltopper», gi oss en påminnelse om mindre rolige tider. Disse «fjelltoppene» dannes når lavamassen rundt toppen eroderer bort.

I tillegg til det mest berømte klusteret av «roques» (Agando, Carmen, Zarcita og Ojila), byr turen på en fantastisk utsikt, gamle jordbruksterasser og en spennende furuskog.

Ved å forlenge denne turen med noen kilometer, kan vi legge inn et lunsjbesøk på øyas hyggelige «hovedstad», San Sebastian.

Turens lengde er 11 kilometer/3 timer
Terrenget faller 700 meter ned og tilsvarende 700 meter opp.

Fredag: Roque Sombrero – San Sebastian

Det hevdes at dette er den fineste turen øst på øya, og det er vi i grunnen helt enige i.

Turen starter i vakkert og lett terreng omgitt av kulturlandskap, og fortsetter mot den konisk utseende «roques», ikke overraskende kalt «Sombrero». På nært hold fremstår «Sombrero» enda villere og vakrere enn den kan se ut fra veien.

Herfra og videre ned mot havet er turen noe krevende. Fjellsiden er bratt, og stien er til tider nærmest fraværende. Å gå her med en gruppe er ikke farlig, men det forutsetter gode knær, styrke i beina, god balanse og en solid porsjon tålmodighet.

Bonusen venter nede ved havet der det er mulig å ta et forfriskende bad. Siste etappe inn mot San Sebastian er nærmest å regne som «a walk in the park» 🙂

Turens lengde er cirka 16 kilometer /5 timer
Turen går først i kupert terreng med cirka 300 meter opp, deretter 1.300 meter ned

Lørdag: La Merica – Valle Gran Rey

Det finnes flere gode grunner for å gå på tur. Noen går for opplevelsen sin skyld, noen for å komme bort og andre for å se. Denne turen tilhører definitivt den siste kategorien med den mest spektakulære utsikten på hele øya. Vi gleder oss til å vise dere Valle Gran Rey fra høyden!

Turens lengde er cirka 10 kilometer /3 timer
Turen starter med en liten stigning på cirka 300 meter, deretter 800 meter nedstigning

Søndag: Reisedag La Gomera – Norge

Vi sjekker ut fra hotellet tidlig om morgenen og er klar for avreise kl 06:30.

Turen tilbake til Norge forløper på samme måte som reisen fra Norge til La Gomera, bare motsatt vei.

Vi skal etter planen ankomme Oslo cirka kl 22:00 om kvelden.

Det tas forbehold om endringer i programmet!

Pakkeliste

Hva skal du ha med – og hvordan pakke?

Det sies at La Gomera har verdens beste klima, men også der kan været variere med sol og varmt i lavlandet, og tåke, regn og vind i fjellet. Og vi må pakke kofferten deretter.

Basisantrekket de dagene vi er ute på tur, er shorts, t-skjorte og solhatt/caps. Men skal vi opp i høyden, må vi være forberedt på å pakke med varme klær, samt vindjakke eller regnjakke/regnponcho, alt etter dagens værmelding. Om kveldene spiser vi middag utendørs, gjerne med en jakke over skuldrene.

Godt skotøy er en forutsetning for en vellykket tur. Vi anbefaler en kraftig tursko med tykk såle eller en lett fjellsko med ankelstøtte. Skoene må være godt «inngått» før du legger på tur. Vi skal vandre i fem – seks dager, mye bratt nedover, og ingenting er mer ødeleggende enn vonde tær og gnagsår. For å unngå «blåtær» må skoene være store nok.

Et godt råd er å ta med et par lette joggesko i tillegg til turskoene. Disse kan være nyttige på en eller to dagsetapper der vi går mye på vei. De kan også være gode å ha i tilfelle såre bein.

Forslag til innhold i kofferten:

 • Dagstursekk– for å bære vann, litt mat og evt. ekstra klær
 • Drikkepose for vann er veldig praktisk, men ikke nødvendig da vann på flasker kan kjøpes i butikken
 • Lette turklær (shorts og t-skjorte)
 • Bukse og fleecejakke/tynn ull til turer høyt til fjells og evt. på kjølige kvelder
 • Lett vindjakke
 • Regnjakke/regnponcho
 • Badetøy og håndduk for strandbruk
 • Hodeplagg/caps for å beskytte hodet mot sterk sol er viktig
 • Solkrem
 • Porsjonspakker med energidrikk, for eksempel XL1, kan være greit påfyll ved energitap. Kjøpes på sportsbutikk i Norge
 • Personlig førstehjelpsutstyr – Gnagsårplaster, paracet etc.
 • Vandrestaver kan være nyttig ved bratte nedstigninger. Kan kjøpes på La Gomera, men er sannsynligvis dyrere der enn i Norge
 • Nylonvask eller annet vaskemiddel for å skylle opp klær underveis
 • Solbriller og kamera
 • Hodelykt eller lommelykt

Pass

Gyldig pass må medbringes

Penger

Det er alltid smart å ha med litt euro fra Norge, men det er også minibank på flyplassen på Tenerife og i gata i Valle Gran Rey.