Skip to main content

Turpadling for TKK og andre interesserte

Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt

Vi har fått det hyggelige oppdraget å arrangere klubbtur til Kreta for medlemmer av Trondhjems Kajakklubb. Turen passer for de som setter pris på litt lengre padleetapper, og mestrer padling i noe vind og bølger. I løpet av uken skal vi etter planen padle fra Paleochora til Plakias, en distanse på cirka 12 mil.

Denne turen er åpen for "alle", også de som ikke er medlemmer av TKK.

Overnatting i små landsbyer og på øde strender

Denne turen går langs kysten mellom Paleochora til Plakias, eventeuelt videre til Agia Galini dersom forholdene ligger tilrette for det. Vi padler mellom små landsbyer og idylliske strender, noen kun tilgjengelig via sjøveien.

På strendene finnes det gjerne en liten taverna eller to, og det er på disse strendene vi skal overnatte underveis på turen. Vi planlegger å sove under åpen himmel, men dersom noen foretrekker å sove innendørs en eller flere netter, er det de fleste netter mulig å booke rom på et pensjonat eller romutleie i nærheten av "leiren". 

Lunsj og middag spiser vi gjerne på en strandtaverna. Her serveres det greske spesialiteter som tzatziki, gresk salat, kleftiko og mye annet godt. Frokosten tar vi i soloppgangen på stranda.

Turpadling for litt erfarne padlere

For å delta på denne turen må du som minimum har gjennomført Grunnkurs i Våttkortstigen samt at du må ha noe erfaring med å padle langt og i vind og bølger.

Hvis værforholdene en dag tilsier landligge, snører på oss sko og legger turen langs fjæra eller opp på nærmeste fjelltopp. Eller vi kan sitte helt i ro på en taverna å bare nyte livet.

Og hva skriver Aftenposten om denne turen?

" – Hvordan jeg har det nå? Doreen Fossan stikker padleåren gjennom krystallklart, turkist vann og lar blikket vandre ut over et oljeblankt hav. 

– «Et eventyr» er vel det beste uttrykket jeg kommer på, gliser Stavangerkvinnen og glir videre langs en loddrett klippe."

Aftenposten, 20. juli 2018

Hilde Lundgaard, journalist i Aftenposten, skrev i 2018 om denne padleturen mellom Matala og Paleochora. Reportasjen ligger bak betalingsmur, men du kan få tilgang på hele saken ved å tegne prøveabonnemt på Aftenposten for en krone.  

Pakkeliste

Hva skal du ha med – og hvordan pakke

Når det gjelder bagasje og utstyr den uken vi er på tur, er hemmeligheten å pakke lite og smart. All bagasjen skal få plass i kajakken.

Vi padler gjerne i shorts, langermet skjorte/t-skjorte og solhatt. På beina har vi padlesko eller sandaler. Temperaturen i havet ligger på rundt 18 grader. Blir du lett kald, kan du vurdere innkjøp av en billig våtdrakt. En våtdrakt med korte ermer og ben fungerer helt fint.

På disse turene padler vi gjerne selv om det er noe regn og/eller vind. Det kan derfor være lurt å ha med en lett regn-, eller vindjakke.

På kvelden spiser vi middag utendørs, gjerne iført turbukse og fleecejakke/lett dunjakke.

For bruk i kajakken, må du ha med sandaler eller padlesko. I tillegg må du pakke med joggesko/tursko og en dagstursekk dersom vi skal gå turer på land. Også sekken må kunne pakkes ned i kajakken.

Du får utlevert følgende padleutstyr

 • Kajakk
 • Åre
 • Flytevest
 • Hjelm
 • Spruttrekk
 • Pumpe
 • Taueline

Du kan også benytte eget utstyr, for eksempel åre, dersom dette holder akseptabel kvalitet.

Skal du ha med egen åre, vær oppmerksom på at denne ikke kan tas med som håndbagasje. Det er mulig å kjøpe en praktisk årepose som beskytter åren under transport. Er åren delbar, kan du med fordel pakke biter av et liggeunderlag eller bobleplast rundt sammenføyningene slik at disse ikke skades. Husk å sjekke med ditt flyselskap reglene rundt ekstra bagasje/spesialbagasje.

Du må ha med følgende personlig utstyr

 • Sko eller sandaler for å padle i
 • Vanntette poser for pakking av klær og annet utstyr. Du trenger 3 – 4 x 20 eller 15 liter, 1 x 10 liter og 1 x 2 liter til «håndveske»
 • Vanntett pakning til mobiltelefonen

Forslag til innhold i bagen

 • Dagstursekk– for å bære vann, litt mat og badetøy
 • Drikkeflaske
 • Joggesko/tursko, gjerne med litt stiv såle
 • Shorts, t-skjorte/langermet skjorte for padling
 • Shorts /bukse og t-skjorte for turer på land
 • Bukse og fleecejakke/tynn ull til kvelden – Selv om det er varmt om dagen, kan det kan være kjølig på kvelder og netter
 • Ett tynt ullundertøysett - Nice to have!
 • Lett/tynn vind-, og/eller regnjakke
 • Badetøy og lettørket håndduk for strandbruk, eventuelt et slitt laken
 • Badesko
 • Solhatt for å beskytte mot sterk sol er viktig 
 • Solkrem med høy faktor (30 – 50). Husk at vi blir lett solbrente på havet!
 • Ekstra energi. XL1 o.l. fungerer ved evt. energitap. Kan kjøpes på sportsbutikk i Norge
 • Personlig førstehjelpsutstyr – Gnagsårplaster, paracet etc.
 • Myggmiddel (Det kan være lokale forekomster av mygg)
 • Nylonvask eller annet vaskemiddel for å skylle opp klær
 • Solbriller og kamera
 • Hodelykt eller lommelykt - husk nye batterier

Frokost

 • Hver enkelt er ansvarlig for sin egen frokost. 

Vi starter padlingen tidlig om morgenen, og da er det ofte ikke mulig å kjøpe frokost på taverna eller kafe

Kontanter

På sørvestkysten av Kreta er det vanlig å betale med «cash». Det er langt mellom minibankene, og du må derfor ta med kontanter (€uro) som dekker dine private utgifter.

Erfaringsmessig kommer du langt med 150 – 200 €uro den uker vi er på tur. Som eksempel koster en frokost på en taverna 7,50 -  10 €uro og øl/mineralvann cirka 4 €uro.

Det er mulig å ta ut kontanter i minibank ved ankomst til Chania flyplass lørdag, og samt når vi igjen ankommer Chania mot slutten av uken.

Har du spørsmål vedrørende pakking eller utstyr – ta kontakt!

Dagsprogram

Lørdag: Ankomst Chania

Ved ankomst til Chania flyplass, reiser hver enkelt inn til hotellet i Chania sentrum. Reisemåte er enten flybuss (3 euro) eller taxi (25 euro). Turleder ankommer hotellet i løpet av ettermiddagen. 

De som ankommer Chania i løpet av ettermiddagen eller tidlig kveld, samles på en lokal taverna for en matbit og litt sosialt samvær.

Busstur cirka 25 minutter
Overnatting i Chania

Søndag - Fredag: Paleochora, Sfakia, Plakias

Ukens padleeventyr starter med å gjøre oss kjent med kajakker og annet padleutstyr. Etter det setter vi kursen østover med Plakias og Agia Galini som er litt "hårete" mål. 

Vi følger kysten mellom små landsbyer og øde strender. Vi leker i bølger og gjør strandhugg i små badeviker der vi får servert lunsj som vil overraske selv de mest kresne ganer. Hver dag har vi et mål for hvor padlingen skal føre oss, men om vi finner «verdens vakreste» leirplass underveis, kan vi fint slå oss ned der for natten.

Etter som dagene går, skal vi  besøke Sougia, Agia Roumeli, Marmara, Frankokastello, Rodakino, Agios Giorgos, Agia Fotini og til slutt, avhengig av gruppen ønsker, Agia Galini eller Sfakia. Planen er å komme fram til en landsby med veiforbindelse i løpet av fredag.

Fredagen avsluttes med «festmiddag».

Detaljert dagsprogram planlegges av samlet gruppe. Vi viser forøvrig til brosjyre med forslag til deltajert ukeprogram.

Lørdag: Avslutning og hjemreise

Dersom uka har forløpt som planlagt, våkner vi i ei hotellseng.

Etter frokost er det innlevering av utstyr, oppsummering av turen og dagen er deretter til fri disposisjon før transport til flyplassen og hjemreise

Utsjekking fra hotellet normalt innen kl. 12:00.

 

 

Flybilletter

Flybilletter fra Norge til Chania, Kreta, er ikke inkludert i pakkereisen, og må ordnes av den enkelte reisende.

For reisende fra Trondheim anbefaler Rundtomkring å velge "kun fly" med Apollo. Denne flyreisen går direkte fra Trondheim til Chania, utreise lørdag ettermiddag og retur påfølgende lørdag kveld.

Ønsker du andre reisealternativer, kan Rundtomkring være behjelpelig med å finne passende flybilletter. Ta kontakt med Ninette på telefon 91819937 for mer informasjon.

Kart