Skip to main content

Gingilos, Pachnes og kajakk

Fullt
Fullt
Fullt
Fullt
Fullt

Hos oss kan du nå få tre helt unike turopplevelser i en og samme uke. En flott fottur til toppen av Gingilos, padling langs sørvestkysten av Kreta, og så til slutt, nok en flott topptur, denne gang til Pachnes. Pachnes ligger på cirka 2.500 meters høyde! Denne flotte uken avsluttes med festmiddag i Chania.

Toppturer og kajakkpadling

Ukens første tur går rett til topps, til Gingilos, 2.080 meter over havet. Turen til Gingilos byr på ville fjellformasjoner, forvridde trær formet av vær og vind og en fantastisk utsikt som du ikke finner andre steder på Kreta.

Fra fjellet og ned til kysten tar vi turen gjennom den kjente Samariakløften. Samariakløften er storslått og vakker, og er i tillegg Europas lengste ravine. Vi kan kanskje si at denne turen er den fjerde «godbiten» i kinderegget?

Vel framme ved kysten, i den lille feriebyen Agia Roumeli, gjør vi oss klare for tre dager i kajakk. Vi tilrettelegger kajakkpadlingen både for de som har erfaring fra tidligere og for interesserte nybegynnere. For sistnevnte gruppe blir det gitt full padleopplæring i henhold til Norges Padleforbunds Våttkortstige.

Padlingen avsluttes med langtur fra Loutro til Agia Roumeli. Denne kyststripen byr på flere fine badestrender, blant annet Marmara Beach. Med en sjarmerende taverna i vannkanten er dette en naturlig plass for lunsj.

Siste «godbit» er toppturen til Pachnes, 2.453 meter over havet. Det er ikke tid nok i programmet til å gå hele veien opp fra kysten til Pachnes, derfor må vi ty til litt «juks». Vi tar beina fatt og går fra Loutro og opp fjellet til en nærliggende fjellandsby, og derfra blir vi kjørt inn i høyfjellet. De siste to timene opp til toppen, går til fots. Og bonusen venter der oppe på Kretas «tak». Vi satser på klarvær og fantastisk utsikt i alle himmelretninger. Vakrere blir det ikke!

Sprek nok

Vi ønsker at alle våre turdeltakere skal komme på en tur der de opplever fysisk mestring. På fotturene opererer vi derfor med fire ulike vanskelighetsgrader/prikker som skal gi en pekepinn på nivået på de aktuelle turene. Du kan lese mer om de ulike nivåene ved å klikke her.

Denne aktuelle turen er klassifisert som Nivå 3, og er av de mer krevende av våre fotturer på "mellomnivå". 

"Turer klassifisert under denne kategorien har en eller to spesielt krevende dagsetapper. Det kan være en dagsetappen med effektiv gåtid 8 - 10 timer og kan inkludere krevende terreng, mye stein, stigninger (opp og/eller ned) på tilsammen 1.500 høydemeter. Øvrige dager vil etappene være enklere, som en tur på Nivå 2. 
For å delta på en tur klassifisert på Nivå 3, må du ha god kondisjon og kapasitet til å gjennomføre de mest krevende dagsetappene i et jevnt og godt tempo. Du bør ikke ha problemer med knær eller rygg."

Dagsprogram

Lørdag: Ankomst Chania

Lørdag kveld reiser vi samlet fra Chania flyplass til Omalos, en høyslette som ligger rundt 1.200 moh.

Etter å ha sjekket inn på hotellet på Omalos, samles vi til middag og litt «bli kjent»-prat.

Busstur cirka 1,5 timer
Overnatting på Omalos

Søndag: Topptur til Gingilos

Ukens første fottur starter ved inngangen til Samariakløften, og fortsetter opp mot en av Lefka Oris mest storslåtte topper, Gingilos.

Turen opp mot Gingilos byr på ville fjellformasjoner, forvridde trær formet av vær og vind og en fantastisk utsikt som du ikke finner andre steder på Kreta. Den siste timen opp mot toppen må det forventes noe klyving.

Etter at vi har kommet tilbake til Omalos, hender det rett som det er at turfolkene tar seg litt god drikke i solveggen.

Turens lengde er 13 kilometer/cirka 6 timer
Terrenget er stigende fra 1.200 m.o.h. til 2.080 m.o.h.  Retur samme vei 
Overnatting på Omalos

Mandag: Samariakløften

Mandag morgen går turen fra Omalos og ned den frodige Samariakløften. Dagens mål er den lille kystbyen Agia Roumeli.

Stien er godt tilrettelagt, med en flott «trapp» som tar oss ned de første tusen høydemetrene. Vi passerer flere kirker og den gamle landsbyen, Samaria. Landsbyen ble fraflyttet da Samariakløften i 1962 ble etablert som nasjonalpark.

Turens høydepunkt er Jernportene, eller Sidereoportes som kreterne kaller det. Her er kløften tre meter bred og hele 300 meter høy!

I Samariakløften finnes Kretas mest spektakulære landskap og unike planter og dyr, blant annet den kretiske villgeiten, kri-kri.

Turens lengde er 15 kilometer/cirka 6 timer
Terrenget er fallende fra 1.200 meter til havnivå.
Overnatting i Agia Roumeli

Tirsdag: Kajakkpadling

Etter frokost gjør vi klart for del to av vårt Kinderegg. Målet for dagen er å bli kjent med kajakk og utstyr.
For de som er litt rustne eller har liten padleerfaring bruker vi ekstra tid på vanntilvenning. De som er litt mer erfarne jobber litt med padleteknikk eller padler på egen tur.  Målet for alle er å bli sikrere padlere, både som gruppe og individuelt.

Vi padler ca 6 timer denne dagen
Overnatting i Agia Roumeli

Onsdag: Kajakkpadling

Målet for dagen er å trene padleteknikker som gjør deg til en bedre og sikrere padler. Bedre teknikk gjør også padlingen morsommere.

Vi skal også forflytte oss fra Agia Roumeli til Loutro. Enten setter vi oss i kajakkene og padler hele veien til Loutro, eller så tar vi båtene med på ettermiddagsfergen.

Turen mot Agia Roumeli byr på flere fine badestrender, blant annet Marmara Beach. Med en sjarmerende taverna i vannkanten er dette en naturlig plass for lunsj.

Turens lengde er 15 kilometer/4-5 timer
Overnatting i Loutro

Torsdag: Siste dag med kajakkpadling

Planen for dagen å padle tilbake til Agia Roumeli. Fokus denne dagen er planlegging av turen, rigging av kajakk osv. Når vi er framme i Agia Roumeli skal kajakker og utstyr vaskes og leveres tilbake før vi tar ferga tilbake til Loutro.

Som tidligere nevnt, er det flere fine «jordbærsteder» langs denne kyststripen. I tillegg til Marmara, er det hyggelig å spise lunsj både i Phoenix og i Lykkos.

Turens lengde er 15 kilometer/4-5 timer
Overnatting i Loutro

Fredag: Loutro – Pachnes

Denne dagen skal vi bokstavelig talt «toppe» ukas opplevelser med topptur til Pachnes, 2.453 moh.

Vi spiser frokost før soloppgang, snører så fjellskoene og går opp fjellsiden til Anopolis, cirka to timers vandring. Her venter vår venn, Konstantinos, som vil transportere oss på pick-up inn i høyfjellet, helt til veis ende. Herfra går vi til fots opp til toppen av Pachnes, cirka to times marsj.

Er været bra, spiser vi medbrakt matpakke på toppen mens vi feirer oss selv og nyter utsikten. Så går turen samme vei tilbake der pick-up`en venter på oss.

Vel nede i Anopolis stopper vi for litt lett mat og forfriskninger før vi sier farvel til sørvestkysten og reiser til Chania.

Om kvelden skal vi feire oss selv på en hyggelig bistro i gamlebyen. Her kan vi love både mat og vin av beste kvalitet!

Turens lengde er 7-8 kilometer/4-5 timer
Overnatting i Chania

Lørdag: Hjemreise

Etter frokost avslutter vi ukens program. Resten av dagen er til fri disposisjon fram til deltakerne returnerer til Norge.

Utsjekking fra hotellet innen kl. 12:00.

Det tas forbehold om endringer i programmet!

Pakkeliste

Hva skal du pakke?

Når det gjelder bagasje og utstyr den uken vi er på tur, gjelder prinsippet om ikke å ta med for mye. Vi arrangerer bagasjetransport mellom de ulike overnattingsstedene, men ber deg likevel å pakke lett og smart, og kun ett kolli per person.

Vi padler gjerne i shorts, langermet skjorte/t-skjorte og solhatt. På beina har vi padlesko eller sandaler. Temperaturen i havet ligger på rundt 18-20 grader. Blir du lett kald, kan du vurdere innkjøp av en billig våtdrakt. En våtdrakt med korte ermer og ben fungerer helt fint.

På kvelden spiser vi middag utendørs. På våren er antrekket gjerne turbukse og fleecejakke/lett dunjakke, men i september kan kveldene fort innby til lettere bekledning som kortermet skjorte/kjole. Siste kvelden, kan det være greit å ha med litt rene, fine klær, for da skal vi skal på fest 

Når det gjelder skotøy, må du ha med et par padlesko evt. sandaler. I tillegg må du ha med joggesko/tursko for turer på land. Ta også med en liten dagstursekk. Denne må være uten meis slik at den kan rulles sammen i kajakken.

Padleutstyr

Du får utlevert kajakk, åre, flytevest, hjelm, spruttrekk, pumpe og taueline. Du kan også benytte eget utstyr, for eksempel åre, dersom dette holder akseptabel kvalitet.

Skal du ha med egen åre, vær oppmerksom på at denne ikke kan tas med som håndbagasje. Det er mulig å kjøpe en praktisk årepose som beskytter åren under transport. Er åren delbar, kan du med fordel pakke biter av et liggeunderlag eller bobleplast rundt sammenføyningene slik at disse ikke skades. Husk å sjekke med ditt flyselskap reglene rundt ekstra bagasje/spesialbagasje.

Du må ha med følgende personlig utstyr

 • Sko eller sandaler for å padle i
 • Padlehansker, neopren anbefales
 • Vanntette poser for pakking av klær og annet utstyr. Du trenger 1 X 15 liter samt 1 x 2 liter til «håndveske»
 • Vanntett pakning til mobiltelefonen

Forslag til innhold i bagen

 • Dagstursekk– for å bære vann, litt mat og badetøy
 • Drikkeflaske for vann er veldig praktisk, men ikke nødvendig da vann på flasker kan kjøpes stort sett «overalt»
 • Joggesko eller lignende som tåler vann, gjerne med litt stiv såle
 • Sandaler som tåler vann
 • Shorts, t-skjorte / langermet skjorte for padling
 • Shorts /bukse og t-skjorte for turer på land
 • Bukse og fleecejakke/tynn ull til kvelden – Selv om det er varmt om dagen, kan det kan være kjølig på kvelder og netter
 • Ett tynt ullundertøysett
 • Lett/tynn vindjakke
 • Badetøy og lettørket håndduk for strandbruk eventuelt et slitt laken
 • Solhatt for å beskytte hodet mot sterk sol er viktig (Sort fungerer dårlig i solen)
 • Solkrem med høy faktor (30 – 50). Husk at vi blir lett solbrente når vi er på havet!
 • Personlig førstehjelpsutstyr – Gnagsårplaster, paracet etc.
 • Myggmiddel
 • Nylonvask eller annet vaskemiddel for å skylle opp klær underveis
 • Solbriller og kamera
 • Hodelykt eller lommelykt

Kontanter

På sørvestkysten av Kreta er det vanlig å betale med «cash». I flere av landsbyene er det ikke minibanker, og du må derfor ta med kontanter (€uro) som dekker dine private utgifter.

Erfaringsmessig kommer du langt med 150 – 200 €uro den uker vi er på tur. Som eksempel koster en enkel lunsj rundt 10 – 12 €uro og øl/mineralvann cirka 3 – 4 €uro.

Det er mulig å ta ut kontanter i minibank ved ankomst til Chania flyplass lørdag, og samt når vi igjen ankommer Chania mot slutten av uken.

Har du spørsmål vedrørende pakking eller utstyr – ta kontakt!

Flybilletter

Flybilletter fra Norge til Chania, Kreta, er ikke inkludert i pakkereisen, og må ordnes av den enkelte reisende.

Rundtomkring kan være behjelpelig med å finne passende flybilletter. Ta kontakt med Ninette på telefon 91819937 for mer informasjon.