Skip to main content

Flott fottur for spreke seniorer

Er du en sprek senior, eller en som kan trives i selskap med oss over 60, er du velkommen til en flott vandringsuke på Kreta. Turen går i oktober, en tid på året når gjerne høststormene har inntatt Norge, mens Kreta fortsatt kan by på sol og gode badetemperaturer. Turen er tilrettelagt for seniorer, med fast bosted, flotte fotturer og lite stress.

Vi har et fåtall flybilletter Oslo - Chania for salg i tilknytning til denne turen - Ta kontakt snarest om du er interessert.

Hvor går turen?

Vi legger turen til vakre og veiløse Loutro, sørvest på Kreta. Loutro er et rolig sted, helt uten biltrafikk, og hit kommer vi bare til fots eller via sjøveien.
I Loutro er det flere hyggelige tavernaer og et lite utvalg butikker. Og fremfor alt, området rundt Loutro har et flott turterreng, både langs kysten og i de lavere fjellområdene rundt.

På hvilken måte er turen tilrettelagt for seniorer?

Denne uken skal vi bo fast på et hotell, så du slipper å pakke inn og ut av kofferten hver dag.

Vi tar oss god tid til frokost og går ut på tur først klokken ni om morgenen. Om du ønsker å ta en dags pause fra turgåingen, kan du velge å være igjen i Loutro mens gruppen er på tur. Det kan være hyggelig å sitte på en strandtaverna eller slappe av på stranden, om du liker det.

Når vi er ute på tur, går vi samlet og i et jevnt tempo som passer gruppen som helhet. Denne turen passer dermed ikke for deg som har som mål å komme fortest mulig fram. Vi tar den tiden vi trenger for å få gruppen trygt gjennom turen. Vi tar en liten pause hver time, samt en halv time – en times matpause midt på dagen.

Beskrivelse av de enkelte dagsetappene finner du under «Dagsprogram». Programmet er et utgangspunkt for ukens vandringer. Det vil være mulig å endre programmet i henhold til gruppens ønsker, blant annet med å legge inn kortere eller lengre etapper.

Sprek nok

Vi ønsker at alle våre turdeltakere skal komme på en tur der de opplever fysisk mestring. På fotturene opererer vi derfor med fire ulike vanskelighetsgrader/prikker som skal gi en pekepinn på nivået på de aktuelle turene. Du kan lese mer om de ulike nivåene ved å klikke her.

Denne aktuelle turen er kategorisert som Nivå 2, og er blant de letteste av våre "middel" fotturer.

"På turer under denne kategorien er dagsetappene er lengre og terrenget mer variert enn en tur klassifisert som Nivå 1. Enkelte dager går turene går i terreng med en del opp- og nedstigninger, og du må ha kapasitet til å gjennomføre stigninger på inntil 700 meter i et relativt greit tempo uten for mye pauser. Andre dager kan det være mindre stigning, men etappene er derimot lenger.
Vi vandrer i hovedsak inntil 6 timer per dag, pauser kommer i tillegg. For å delta på denne type tur, må ha god kondisjon og samtidig kapasitet til å gjennomføre vandringer over flere dager."

Dagsprogram

Lørdag: Ankomst Chania

Vi arrangerer busstransport fra flyplassen til sørvestkysten etter Norwegian sin ankomst fra Oslo kl 19:10. Bussturen til Sfakia tar cirka en og en halv time. Turen videre fra Sfakia til Loutro går med båt, cirka 20 minutter.

Vi rekker en sen middag i Loutro før vi tar kveld.

Reise med buss og båt, tilsammen to – to og en halv time

Søndag: Kysttur fra Loutro til Marmara

Etter en lang frokost snører vi på oss turskoene og legger ut på ukens første fottur mot Marmara Beach.

Turen går et et variert kystlandskap. Vi passerer Phoenix og Likkos, to idylliske viker. Siste etappe til Marmara går over et forrevet klippelandskap.

Tavernaen på Marmara er et ideelt sted for lunsj. Denne tavernaen har Kretas fineste beliggenhet og samtidig den beste maten. Uten tvil et av våre favorittsteder.

Turen tilbake til Loutro følger i stor grad samme sti.

Turens lengde er tilsammen 8 kilometer 
Terrenget er lett kupert med høyeste punkt 150 meter

Mandag: Rundtur fra Loutro via Anopolis

Etter frokost setter vi kursen ut på den greske landsbygda og opp i fjellet, i et av de mest uberørte områdene på Kreta.

Vi vandrer langs stier og gamle ferdselsveier før vi litt ut på dagen ankommer dagens mål, den tradisjonelle fjellandsbyen Anopolis. Her stopper vi for lunsj på en lokal taverna.

Tilbake til Loutro følger vi en gammel ferdselsvei som slynger seg i sikk-sakk ned fjellsiden. Turen byr på gammelt kulturlandskap og storslått utsikt i alle himmelretninger.

Turens lengde er 12 kilometer.
Terrenget er stigende opp til 550 m.o.h., og tilbake til havnivå

Tirsdag: Fjelltur fra Agios Iannis til Agia Roumeli

Turen starter med en kort fergetur til Sfakia, for så å gå videre med buss opp på fjellet til Agios Iannis, cirka 650 m.o.h. Herfra går turen til fots i et vakkert fjellandskap mot Sellouda, kanskje Kreta flotteste utsiktspunkt? Det er uansett en en flott plass å spise matpakken.

Turen videre følger en gammel ferdelsvei som slynger seg i sikksakk ned mot kysten og Agia Roumeli. Vi reiser tilbake til Loutro med ettermiddagsfergen.

Denne turen gjennomføres kun dersom været tillater det. Ved dårlig vær i fjellet, flyttes turen til en annen dag eller erstattes av en annen tur.

Turens lengde er 10 kilometer
Terrenget er synkende fra 650 meters høyde til havnivå.

Onsdag – Fridag i Loutro

Vi unner oss en fridag i Loutro. Dagen kan tilbringes på stranden eller på en hyggelig kafe på kaianten.

Og har du, til tross for at det er fridag, fortsatt lyst til å gå på tur, er det selvfølgelig også en mulighet. Vi kan i så fall anbefale en tur til den flotte badestranden, Sweetwater Beach.

Torsdag: Loutro – Agia Roumeli

Dagens vandretur går i et svært variert terreng langs kysten. Vi går gjennom gammelt kulturlandskap, over forblåste klipper og gjennom pinjeskog før vi tidlig på ettermiddagen ankommer Agia Roumeli.

Turen byr på flere fine badestrender, blant annet Agios Pavlos, der det også finnes en svært gammel kirke med godt bevarte veggmalerier. På ettermiddagen returnerer vi med ferge til Loutro.

Turen kan kortes ned med cirka tre kilometer ved å ta taxibåt fra Loutro til Marmara, og vente på gruppen der.

Turens lengde er 15 kilometer
Terrenget er lett kupert med høyeste punkt 125 meter

Fredag: Rundtur fra Loutro via Livaniana

Etter frokost legger vi ut på tur i et vakkert og variert landskap.

Vi setter kursen mot Livaniana, en fraflyttet landsby i fjellet ovenfor Loutro. Her kan vi nyte en fantastisk utsikt utover det Libiske hav før vi fortsetter ned den vakre Aradenakløften mot Marmara Beach. På Marmara kan vi bade og nyte en lang og god lunsj før vi drar tilbake til Loutro, til fots eller med taxibåt.

Turens lengde er 12 kilometer
Terrenget er lett kupert med høyeste punkt 250 meter

Lørdag: Hjemreise

Etter en sist rolig formiddag på sørvestkysten av Kreta, tar vi farvel for denne gang.
Det arrangeres felles transport til Chania for hjemreise til Norge.

Det tas forbehold om endringer i programmet!

Pakkeliste

Hva skal du ha med – og hvordan pakke?

Når det gjelder bagasje og utstyr den uken vi er på tur, gjelder prinsippet om ikke å ta med for mye. Vi arrangerer bagasjetransport mellom de ulike overnattingsstedene, men ber deg likevel å pakke lett og smart, og kun ett kolli (koffert/bag etc.) per person.

De dagene vi er ute på tur, er antrekket shorts, t-skjorte og solhatt/caps. Om kveldene spiser vi middag utendørs, gjerne iført turbukse og fleecejakke/lett dunjakke. Siste dagen i Chania, kan det være greit å ha fine med «byklær».

Godt skotøy er en forutsetning for en vellykket tur. Vi anbefaler en lett fjellskol med god ankelstøtte og solid såle. Skoene må være godt brukt/inngått før du legger på tur. Vi skal vandre i til sammen seks dager, og ingenting er mer ødeleggende enn vonde gnagsår.

Et godt råd er å ta med et par lette joggesko i tillegg til turskoene. Disse kan være gode å bytte til i tilfelle såre bein. Joggesko er også fint å ha på ettermiddag og kveld.

Forslag til innhold i bagen

 • Dagstursekk– for å bære vann, litt mat og badetøy
 • Drikkepose for vann er veldig praktisk, og også mer miljøvennlig enn engangsflasker som selges på butikken
 • Lyse, lette turklær (shorts og t-skjorte)
 • Bukse og lett akke/tynn dunjakk/ull til kvelden – Selv om det er varmt om dagen, kan det kan være kjølig på kvelder og netter
 • Lett/tynn vindjakke
 • Badetøy og lettørket håndduk for strandbruk
 • Hodeplagg/caps for å beskytte hodet mot sterk sol er viktig
 • Solkrem
 • Porsjonspakker med energidrikk/energitabletter, kan være til god hjelp i varmen. Må inneholde salt og energi, ikke koffein. Kan kjøpes på sportsbutikk i Norge
 • Personlig førstehjelpsutstyr – Gnagsårplaster, paracet etc.
 • Myggmiddel (Det kan være enkelte lokale forekomster av mygg)
 • Vaskemiddel for å skylle opp klær underveis
 • Solbriller og kamera
 • Hodelykt eller lommelykt. Husk batterier
 • Reisesyketabletter anbefales for deg som lett blir bilsyk på svingete veier

Flybilletter

Flybilletter fra Norge til Chania, Kreta, er ikke inkludert i pakkereisen, og må ordnes av den enkelte reisende.

Rundtomkring kan være behjelpelig med å finne passende flybilletter. Ta kontakt med Ninette på telefon 91819937 for mer informasjon.